Graanprijzen komen in zwaar weer
De prijzen voor agrarische grondstoffen gaan sterker schommelen. Dat komt door het weer en door de dreigende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten, de EU en China.
Maak je gordels maar vast, schrijven analisten van de Rabobank Agri Commodity Markets Research in een marktrapport over agrarische grondstoffen. Er dreigt een handelsoorlog, omdat de Verenigde Staten heffingen oplegt aan de import van staal. De EU en China dreigen met tegenmaatregelen, die ook de handelsstromen van agrarische grondstoffen zwaar kunnen treffen. Bovendien hebben gewassen in diverse delen van de wereld last van slecht weer. Deze onzekerheden kunnen leiden tot sterke prijsschommelingen, stellen de Rabo-analisten.
Voor tarwe verwijst Rabobank naar de droogte in de Verenigde Staten, die vooral de wintertarwe in Kansas hard heeft getroffen. Het is inmiddels gaan regenen daar, maar de analisten vragen zich af in hoeverre de tarwe nog gaat herstellen. In de landen rond de Zwarte Zee staat de tarwe er echter goed bij doordat weinig is uitgewinterd.
Mais blijft achter in groei, meer sojabonen in VS
Bij mais kijken de Rabo-analisten naar Argentinië en Brazilië. Door droogte in Argentinië blijft de mais achter in groei. In Brazilië regent het juist te veel waardoor de inzaai van mais na de sojateelt (safrinha-mais) traag verloopt. Verder verwacht Rabobank dat de akkerbouwers in de Verenigde Staten minder mais gaan zaaien en meer sojabonen.
Dat laatste zet druk op de sojaprijzen, maar de productie valt tegen in Argentinië, Paraguay en Uruguay. Brazilië gaat dankzij de regen wel goed produceren. Het is onzeker hoe al deze factoren gaan uitwerken op de prijzen voor graan en soja en die onzekerheid laat prijzen harder schommelen.
Suikerprijs staat onder druk
De Rabo-analisten zijn somber over de suikerprijs. Die blijft onder druk staan door het suikeroverschot. De International Sugar Organisation schat het overschot op 5 miljoen ton, waardoor de voorraad suiker in de wereld aan het eind van 2017/2018 groeit naar 90 miljoen ton op een verbruik van 175 miljoen ton. Zo’n grote voorraad houdt druk op de suikerprijs.
Op de wereldmarkt zijn de prijzen enigszins gestegen door alle onzekerheid, behalve bij suiker. De prijsindex van de International Grains Council (IGC) voor tarwe staat op 181 punten (100 = prijs januari 2000). Dat is 12% hoger dan een jaar geleden, toen de index 162 punten bedroeg. De maisindex noteert nu 200 punten, 16% hoger dan eind maart 2017 (173 punten). De sojabonenindex staat met 204 punten 7% hoger dan in maart 2017 (191 punten). Suiker noteert op de termijnmarkt in Londen met $ 353 echter 23% lager dan een jaar geleden.
Bron Boerderij