Graanprijzen staan weer onder druk
De geopolitieke onrust heeft meer invloed op de graanprijsontwikkeling dan de verlenging van het akkoord met Rusland over de graancorridor.
De fysieke handel blijft rustig bij de grote prijsschommelingen. Op de termijnmarkt in Parijs daalde de maaltarwenotering voor het eerstaflopende contract (december) op 18 oktober naar € 334,70 per ton. Daarmee is de prijsstijging van afgelopen maand teniet gedaan.
Australië verwacht een recordoogst van de wintergranen, dat drukt de prijzen. De tarweproductie wordt op 35,5 miljoen ton geschat. Dat is 2% minder dan vorig jaar. Voor gerst stijgt de productie met 7% naar 14,8 miljoen ton. Het is nog niet duidelijk hoeveel schade hevige neerslag in het oosten van Australië zal hebben. Dat kan ongunstig uitpakken voor de oogstopbrengst.
Het blijft onrustig op de markt met volatiele prijzen. Oekraïne blijft gebukt gaan onder aanvallen van de Russen. Energie-installaties worden door drones aangevallen, waardoor de stroomvoorziening verstoord raakt.
Maisbalans is krap
Volgens het landbouwministerie van Oekraïne is dit jaar 10,8 miljoen ton graan uitgevoerd. Dat is een daling van 35% vergeleken met een jaar eerder. De EU-tarwe uitvoer is dit seizoen tot en met 16 oktober 10,4 miljoen ton. Dat is 0,5% minder dan in dezelfde periode een jaar geleden werd uitgevoerd.
De EU-mais invoer komt in de periode 1 juli tot en met 16 oktober uit op 8,4 miljoen ton mais. Dat is meer dan een verdubbeling vergeleken met een jaar eerder. De maisbalans is relatief krap in de wereld, wat de prijsdaling afremt. De maisnotering op de termijnmarkt in Chicago daalt minder hard dan de tarweprijzen. Het prijsniveau voor mais daalde begin deze week naar het niveau van ruim een week geleden.
Bron Boerderij