Graanproductie blijft records breken volgens IGC
De International Grains Council stelt zijn prognose voor de wereldgraanproductie 2020-2021, net als vorige maand, naar beneden bij.
Ditmaal met 3 miljoen ton, naar een hoeveelheid van 2.216 miljoen ton. Ook is het verbruik wat hoger dan eerst gedacht, waardoor de eindvoorraad van het lopende seizoen met 5 miljoen ton wordt verlaagd. Hoofdoorzaak voor de verlaagde productie is, evenals in mei, de teruggeschroefde prognose voor de Braziliaanse maisproductie. De raming van de wereldhandel is iets verhoogd, met 5 miljoen ton naar 425 miljoen ton, als gevolg van groter dan verwachte Chinese import van mais, gerst en gierst.
Voor het komende seizoen 2021-2022 verhoogt IGC de prognose van de wereldgraanproductie met 9 miljoen ton ten opzichte van de mei-prognose, naar een totaal van 2.301 miljoen ton. De grootste vooruitgang zit er volgens IGC in de te voorziene productiegroei van mais, hoofdzakelijk in China, met 7 miljoen ton.
IGC schat de totale productie van granen in 2020-2021 op een record. Er is niet eerder zoveel tarwe en gerst geoogst. Het verbruik stijgt echter sterk, met als gevolg kleinere overdrachtsvoorraden, het laagste niveau in zes jaar. Mede gedreven door recordimport van graan door China, is de wereldwijde graanhandel in de periode juli 2020 tot en met juni 2021 het grootst ooit.
Recordoogsten tarwe en mais
De totale wereldgraanproductie zal volgens IGC in 2021-2022 met 85 miljoen ton groeien, naar een nieuwe piek van 2.301 miljoen ton. Dit baseert IGC voornamelijk op recordoogsten van tarwe en mais. Niettemin wordt maar een kleine groei van de eindvoorraden voorzien, want verbruik voor levensmiddelen, diervoeders en industrie komt ook uit op recordniveau. Dat alles leidt tot een daling van de verhouding tussen de voorraden en het gebruik van alle granen (stocks-to-use ratio) naar een nieuw dieptepunt sinds acht jaar geleden, van 26%.
Uitgaande van herziene Zuid-Amerikaanse schattingen verhoogt IGC de raming van de sojaproductie in de wereld in 2020-2021 iets, naar 363 miljoen ton. Dat is een toename van 7% in een jaar. De productievooruitzichten voor 2021-2021 worden gehandhaafd, op een record van 383 miljoen ton.
Bron: Food Agribusiness