Graanproductie krimpt voor het eerst in vijf jaar
De wereldwijde graanproductie lijkt in 2022-’23 lager uit te vallen dan vorig seizoen. Het is voor het eerst in vijf jaar dat er waarschijnlijk sprake zal zijn van een krimp, constateert de internationale graanraad IGC in Londen.
Vooral korrelmais en tarwe gaan in het nieuwe seizoen kleinere oogsten opleveren, blijkt uit de jongste prognose van de IGC. Korrelmais levert volgens deze verwachting bijna 32 miljoen ton minder op met een totale productie van iets minder dan 1.189 miljoen ton. De tarweoogst slinkt met 8 miljoen ton tot zo’n 770 miljoen ton.
Lagere graanvoorraden
Droogte in de Europese Unie drukt de productieverwachtingen in tarwe, gerst en mais nog wat meer dan de vorige prognose van een maand geleden, aldus IGC. Het resultaat daarvan is dat de raming van de totale wereldwijde graanoogst wordt verlaagd naar 2.252 miljoen ton. Daarmee produceert de wereld bijna 40 miljoen ton minder dan in het net afgelopen seizoen.
In Canada en Rusland viel de oogst afgelopen jaar juist tegen als gevolg van droogte. Daar zie je dan ook een aanzienlijk herstel optreden in de graanproductiecijfers; Canada +15 miljoen ton en Rusland +12 miljoen ton. Oekraïne laat veruit de grootste daling (-36 miljoen ton) in de prognose zien en dat wordt veroorzaakt door de oorlog in het land. In de Verenigde Staten (-13 miljoen ton) wordt een kleinere productie verwacht omdat het land minder mais zal produceren. In de EU mikt IGC op een vermindering van bijna 10 miljoen ton in de graanoogst.
De graanconsumptie zal ook wat gaan dalen is de verwachting van het IGC. Dat komt omdat er minder graan zal worden gebruikt als veevoer. De vraag vanuit de industrie en de humane graanconsumptie zullen nog wel toenemen. De verwachte daling in de consumptie valt een stuk kleiner uit dan de teruggang in productie. Dat resulteert uiteindelijk in een vermindering van de graanvoorraden in de wereld.
Bron: Boerderij