Granen lijden meest onder droogte
Vooral granen lijden onder de droge omstandigheden in Nederland. Het gewas heeft juist nu vocht nodig voor de productie. In aardappelen komen problemen nu sneller aan het licht.
Dat blijkt uit een rondgang langs teeltspecialisten. “We zien de eerste tekenen van droogte in de akkerbouwgewassen”, zegt Paul Hooijman van adviesorganisatie Delphy vanuit Flevoland. ”Vooral tarwe heeft het zwaar.”
Droogtestress in tarwe
Collega Roelof Naber beaamt dat volmondig voor zijn werkgebied Noordoost-Nederland. “Aardappelen en suikerbieten hebben over het algemeen nog niet veel te lijden van dit weer, maar in granen zien we droogtestress. Het gewas kleurt donker en het blad krult op om verdamping te beperken. Hier en daar wordt beregend. Daarmee is voor de hectare-opbrengsten nu echt wel wat te verdienen, al staan telers niet om te springen om te beregenen bij het huidige prijsniveau.”
Hooijman ziet dat problemen in de aardappelteelt, zoals erwinia, eerder aan het licht komen door de warme en droge omstandigheden. Maar in de meeste gewassen blijven de gevolgen van de droogte beperkt tot een groeistagnatie. Tekenend zijn de zaaiuien waarbij plantjes iets krom staan van de droogte en soms in de groeischeuren vallen. “Het is nog niet nijpend, maar is echt wel droog.”
Het neerslagtekort nadert recordjaar 1976 met rasse schreden. Wintergranen worden noodrijp in deze situatie. Naber: “De productie is sterk gekoppeld aan water. Planten eten zichzelf nu op, als het ware.” In zomergranen ligt tweewassigheid op de loer als de planten weer gaan produceren na de droogte. “Pas als het door neerslag voldoende nat wordt, kun je de schade opmaken.”
Granen lijden meest onder droogte
Tarwe beregend op zandgronden
In het Zuidwesten is het beeld hetzelfde: granen hebben dringend vocht nodig om te komen tot een goede korrelvulling, schetst Just Hamming van Crop Solutions. “Op zandgronden wordt tarwe soms beregend. Ook bij aardappelpercelen staan vaak haspels. Bij gewassen als peen is vocht nu eveneens essentieel. Sommige telers liggen ’s nachts bij hun perceel te slapen om op tijd de haspels te kunnen verzetten. Een asociale en vermoeiende bezigheid, maar voor een goed plantental moet je wel. Die paar millimeter neerslag van maandag op dinsdag stelde weinig voor en is alweer weg.”
Verder merkt hij op dat vlas al bloeit en dus kort blijft dit seizoen en dat in uien tweewassigheid een grote rol speelt dit jaar.
‘Sommige telers slapen op hun perceel om haspels op tijd te verzetten’
‘Natuur kan achterstand snel compenseren’
Directeur van aardappelhandelshuis Agrico Jan van Hoogen constateert dat de aardappelen door de droogte over het algemeen nog klein zijn. “In Schotland zijn de aardappelen verder ontwikkeld dan in Nederland. Dat komt bijna nooit voor. Maar ik maak me geen zorgen over het watertekort. De natuur kan een achterstand in de gewasstand snel compenseren als het weer verbetert.”
Flink groeitempo suikerbieten
Suiker Unie meldt dat de meeste bieten goed groeien onder droge omstandigheden. “Dit in tegenstelling tot veel andere gewassen. Suikerbieten hebben een flink groeitempo te pakken. Eind deze week zijn diverse percelen gesloten.”
Volgens het groeimodel van de bietenindustrie hebben in het Zuidwesten en Flevoland de bieten de velden over een week gesloten. Dat geeft een goede indicatie voor het bereiken van de groeipuntsdatum, oftewel: de start van de suikerproductie. Dat lijkt op dit moment landelijk rond het langjarig gemiddelde uit te vallen.
Petra Vos
Bron:Boerderij