Green Deal voor 10.000 hectare Nedersoja
Binnen enkele jaren moet er 10.000 hectare soja groeien op de Nederlandse akkers. Die ambitie is vastgelegd in de Green Deal Soja in Nederland, een afspraak tussen coöperatie Agrifirm, de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur & Milieu en de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.
Het is een immense sprong van de huidige 150 naar de beoogde 10.000 hectare. Dat hoge aantal heeft een reden, legt de director corporate affairs Ruud Tijssens van Agrifirm uit: bij een productie van 10.000 hectare heeft de sojateelt voldoende omvang om de raffinage (oliewinning) te organiseren, waarna sojaschroot overblijft die dan geschikt is als grondstof voor mengvoer.
Tot die tijd, en ook zeker daarna, is food het afzetkanaal voor de sojaproductie. “De interesse voor regionaal geteelde eiwitproductie groeit zowel aan food- als feedkant. Er is dus zeker markt, aan ons de taak om ketens te organiseren. Dat leidt tot financiële meerwaarde voor de primaire producent.”
Wervingscampagne
In oktober begint Agrifirm een wervingscampagne om telers te vinden voor invulling van de Green Deal Soja in Nederland. “Veel telers zijn erg enthousiast over dit soort nieuwe kansen”, weet Tijssens. “Ik ben heel blij met de Green Deal. Soja is een nieuw gewas met bijbehorende risico’s. Het beoogde areaal is substantieel, ongeveer de helft van het areaal zomertarwe. Het stikstof fixerende gewas soja past net zo goed in de bouwplannen. We proberen het de teler zo comfortabel mogelijk te maken met ondersteuning. Agrifirm levert daarvoor teeltkennis die is gericht op het verbeteren van het teeltrendement en ontwikkelt afzetmogelijkheden in de ketens.”
De overheid onderzoekt of soja aan de vergroeningseisen kan voldoen en of er een fiscale regeling kan komen voor het aanschaffen van de voor de sojateelt benodigde apparatuur. Daarnaast wordt gewerkt aan om geld uit het topsectorenbeleid voor onderzoek beschikbaar te maken.
Oogst van soja in het Drentse Smilde. <em>Foto: Mark Pasveer</em>
Oogst van soja in het Drentse Smilde. Foto: Mark Pasveer
Bonus
In eerste instantie zijn de drie Noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe bij de deal betrokken. Deze overheden willen projecten opzetten waarin kennis wordt gegenereerd en gedeeld. Deelnemers worden bovendien beloond met een bonus van €200 tot €220 per hectare. Gesprekken met andere provincies zijn gaande.
De coöperatie biedt deelnemers, dat zullen hoofdzakelijk akkerbouwers zijn, een gespecialiseerd team en een pool waarin de soja wordt afgezet. Prijsgaranties geeft Agrifirm echter niet. “De wereldwijde eiwitprijzen zijn bepalend voor onze uitbetalingsprijs. De markt beweegt alle kanten op. Met de nieuw in te richten ketens proberen we een plus te realiseren.”
Bron Boerderij