Grillig weer, instabiele prijzen op tarwemarkt
De graanmarkt is momenteel een weermarkt met als gevolg daarvan ook invloed van wisselende productieprognoses. Met name voor mais, al een tijd erg duur, heeft dat nu consequenties.
In heel Europa is voor de tarwe het weer nu gunstig, dat was wel duidelijk, maar ook in de Verenigde Staten bijvoorbeeld heeft het in het noorden geregend, wat daar hard nodig was voor de zomertarwe.
Tarwetermijnprijs zakt
De tarwetermijnprijs zakt nu. In het tot dusver erg droge maisproductiegebied is eveneens wat neerslag geweest en ligt een weersomslag in het verschiet, wat ook druk op de prijzen zet. Bovendien, ook prijsdrukkend, zijn er volgens marktbureau Agritel veel analisten die het Amerikaanse maisareaal groter inschatten dan de jongste opgave van het ministerie van landbouw USDA. Op 30 juni worden de definitieve areaalcijfers daaromtrent bekendgemaakt.
Zeker zo belangrijk voor de huidige prijsontwikkeling in Chicago is daarnaast de onzekerheid over het beleid van de regering-Biden wat betreft biobrandstof. Het streven om meer biobrandstof te laten inzetten, door verhoging van de verplichte gebruiksquota voor olieraffinaderijen, zou van de baan zijn en misschien zelfs worden gewijzigd in verlaagde quota. Dat drukt meteen de vraag naar mais en ook soja. Feit is dat sinds vrijdag 11 juni de maisprijs op de wereldmarkt is gezakt. De termijnprijs viel in Chicago eveneens terug.
Ophef over maismarkt
Opvallend is de ophef rond de uitkomst in het jongste Wasde-rapport van USDA over de maismarkt. USDA meldt een productieprognose 2020-’21 voor Brazilië van 98,5 miljoen ton. Dat is ten opzichte van de vorige maand 3,5 miljoen ton minder. Deze afschaling is volgens tal van partijen , waaronder marktbureau Agritel en Rabobank, nog veel te optimistisch. Een productie rond 92 miljoen ton wordt veel waarschijnlijker geacht. Dat zal op termijn juist prijsverhogend werken.
Bron: Food Agribusiness