Groot suikerverbruik duwt suikerprijs omhoog
De suikerproductie in 2016/’17 komt volgens het Amerikaanse landbouwministerie USDA 5 miljoen ton hoger uit op 171 miljoen ton. De stijging komt voornamelijk door hogere opbrengsten in Brazilië en de Europese Unie. Omdat het verbruik nog harder stijgt, verwacht de USDA een opwaatste druk op de suikerprijs.
De meeste landen uit de top 25 van belangrijkste suiker producerende landen compenseren de tegenvallende oogsten in India en Thailand. India verwacht een lagere suikeroogstopbrengst in seizoen 2016/’17. Het land kampt met regio’s waar te veel neerslag is gevallen en gebieden waar het juist te droog is. Hierdoor verwacht India 8% minder te oogsten in seizoen 2016/’17 dan een jaar eerder. Ook de suikeroogst in Thailand heeft last van ongunstig weer.
Droogte in Thailand
In de afgelopen 20 jaar is het niet zo droog geweest in Thailand. De droogte zorgt in Thailand voor lagere opbrengsten. In China wordt juist 1 miljoen ton meer geoogst vergeleken met het vorige seizoen. De suikerprijzen zijn in China relatief hoog. Om die suikerprijzen wat te drukken heeft de Chinese overheid 200.000 ton suiker verkocht uit de staatsvoorraad.
Wereldsuikerproductie
Volgens de International Sugar Organisation (ISO) komen de wereldsuikerproductie en de vraag met elkaar in balans in 2017/’18. De ISO gaat daarbij uit van normale weersomstandigheden, waardoor de wereldproductie en –consumptie in evenwicht komen. Het kan een mogelijk einde aan de fase van een tekort aan suiker in de wereld betekenen, na twee seizoenen met een lagere productie dan de vraag.
Prognose: suikerprijs op langere termijn omhoog.
Bron Boerderij