Grotere productie Brazilië legt druk op suikerprijs
Vanwege de waardedaling van de reaal en de grotere productie dan verwacht heeft Brazilië meer suiker beschikbaar voor de export.
De suikerprijzen op de wereldmarkt zijn daardoor de afgelopen gedaald weken weer gedaald met meer dan 10 procent. De grondstoffenbeurs in Londen noteert deze week ongeveer 314 euro per ton voor witte suiker.
In het verslag van het deskundigenoverleg voor suikerspecialisten van de Europese Commissie schrijft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) dat de Braziliaanse suikerexport profiteert van de waardedaling van de reaal en van de verbeterde situatie in de Braziliaanse havens. Verder is de suikerproductie in het Zuid-Amerikaanse land hoger dan verwacht als gevolg van de lage brandstofprijzen. Er wordt daardoor minder rietsuiker gebruikt voor de ethanolraffinage.
Dalende wereldvoorraad
Uit de laatste rapportage van de International Sugar Organisation (ISO) blijkt dat de productie van suiker dit jaar wereldwijd naar verwachting 9,3 miljoen ton lager zal zijn dan de consumptie. Het zou betekenen dat de wereldvoorraad aan suiker daalt naar 84 miljoen ton. Dat is nog altijd goed voor bijna 25 weken consumptie.
Het tekort op de suikerbalans zou de grootste zijn sinds elf jaar, meldt RVO.nl. Analisten verwachten dat vanwege de coronacrisis de consumptie van suiker mogelijk lager zal zijn dan ingeschat. Verder is er nog geen rekening gehouden met het feit dat Brazilië waarschijnlijk meer suiker gaat produceren vanwege de situatie op de oliemarkt. Het tekort zal dan lager zijn dan eerder voorzien.
Kleinere oogst in India
De daling van de wereldwijde suikerproductie van 175 miljoen ton tot 167 miljoen ton komt volgens de ISO vooral voor rekening van India (-6,4 miljoen ton), Thailand (-6,2 miljoen ton) en Mexico (-1,3 miljoen ton). Naast Brazilië wordt voor Rusland een grotere suikeroogst verwacht (+ 1,6 miljoen ton). Voor Europa lijkt de impact van de droogte op de suikerproductie voorlopig nog mee te vallen.
Bron: Nieuwe Oogst