Gunstigere groeifactoren, enige rust op graanmarkt
Hoewel de graanmarkt nog steeds een weermarkt is, treedt wat stabilisatie op. Voor de korte termijn is de aanvoer niet bijster ruim. Nieuwe oogst laat iets langer op zich wachten.
De prijs van het eerst aflopende tarwecontract op de termijnmarkt in Parijs (september 2021) stond vorige week wat onder druk, maar op vrijdag 28 mei sloot het op een niveau dat maar weinig onderdeed voor dat van vrijdag 21 mei. Aan de ontwikkeling van de Parijse termijnprijzen voor mais is goed de actuele situatie af te lezen. Het contract juni 2021 steeg in een week tijd meer dan 5% in prijs. Er is op de korte termijn krapte op de graanmarkt, de overgang van de oude op de nieuwe oogsten lijkt wat langer te duren dan gewoon. Met name mais is schaars. Tekenend is het verschil in prijs tussen de oude oogst (contract augustus 2021) en de nieuwe (november 2021), waar een marge van € 51,00 per ton tussen zit. In Chicago dobberen zowel de tarweprijs als de maisprijs, net als op de fysieke markt. Er is prijsdaling geweest, maar die zet nu niet sterk door.
Gunstiger weer
Zowel in Europa als in de Verenigde Staten heeft het weer zich wat gunstiger ontpopt voor de groeicondities van het graan. Voor de Verenigde Staten zijn de komende weken wat dat betreft belangrijk, omdat daar de mais dan in een cruciale fase van de ontwikkeling is. In Brazilië heeft de droogte al schade aangericht aan de staande maisoogst in de gebieden die het vroegst zijn ingezaaid. De opbrengst haalt er zeker niet de laatste prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA, à 102 miljoen ton. De ernst van de situatie ten spijt heeft dit Braziliaanse probleem niet zoveel effect op de prijsvorming, omdat dit aspect er al in is verwerkt.
Ontwikkeling langzamer
In Frankrijk zijn de percentages ‘goed tot uitstekend’ van de tarwe, mais en gerst weer een paar procent verhoogd. Marktbureau Agritel merkt wel op dat de lage temperatuur in mei ertoe heeft geleid dat de van de Franse tarwe zich langzamer dan normaal ontwikkelt. Nog niet de helft is toegekomen aan aarvorming, waar vorig jaar al 94% zover was.
Bron: Food & Agribusiness