Hectareopbrengst tarwe tot 30% lager dan vorig jaar
Nederlandse akkerbouwers oogsten dit jaar 10 tot 30% minder tarwe per hectare dan vorig jaar, met regionaal grote verschillen.
Dat is beter dan in België en Frankrijk, waar de hectareopbrengsten gemiddeld 30 tot 50% lager liggen. Het verschil met vorig jaar is zo groot, omdat in 2015 de hectareopbrengsten in West-Europa relatief hoog waren.
De hectareopbrengsten bij wintertarwe variëren dit jaar sterk, meldt Agrifirm Plant. In Limburg ligt het wel 30% onder het niveau van 2015. De hectolitergewichten zijn daar laag. In regio's met minder neerslag, is de hectareopbrengst zo'n 10 tot 15% lager. Daar is de kwaliteit gemiddeld, maar haalt niet het niveau van vorig jaar.
In het Zuiden is rond 40% van de wintertarwe gedorst, in Midden-Nederland circa 10%.
Grootste deel zomergerst brouwwaardig
Volgens Agrifirm vallen de hectareopbrengsten bij zomergerst echter mee, zowel op klei als op lichtere gronden. Het grootste deel van de zomergerst lijkt tot nu brouwwaardig, wat een premie oplevert ten opzichte van voergerst.
Coöperatie CZAV schat de hectareopbrengsten bij tarwe in het Zuiden gemiddeld 20% lager dan vorig jaar. Ook daar zijn de hectolitergewichten lager dan vorig jaar, maar volgens CZAV voldoet de meeste tarwe aan de kwaliteitsnormen voor maaltarwe.
België en Frankrijk: slechtste oogst in dertig jaar
In België en Frankrijk is de situatie veel erger voor de telers. De Belgische Boerenbond verwacht gemiddeld 30 tot 50% lagere hectareopbrengsten. Vrijwel geen enkele partij tarwe haalt de norm van 75 kilo hectolitergewicht voor maaltarwe. Dit jaar wordt de slechtste oogst in ruim dertig jaar.
Marktbureau Agritel stelt dat Frankrijk de kleinste tarweoogst binnen haalt sinds 1983. De hectareopbrengsten liggen gemiddeld 30% lager. In de traditionele noordelijke tarweregio's loopt dat op naar 50%.
Franse exporteurs moeten dure maaltarwe importeren om aan hun leveringsverplichtingen te voldoen. Agritel verwacht dat Frankrijk dit seizoen niet meer de grootste Europese tarwe-exporteur blijft van Europa. Dat wordt Duitsland, waar telers echter ook gemiddeld 13% lagere hectareopbrengsten halen dan in 2015.
Jan Engwerda Bron:Boerderij