‘Herstel EU suikerproductie door Franse ontheffing neonicotinoïden’
De vergelingsziekte heeft vorig jaar met name in Frankrijk vanwege het verbod op neonicotinoïden zo heftig toegeslagen, dat de Europese suikerproductie afgelopen winter zakte naar het laagste niveau in 5 jaar. 12 procent minder dan in de campagneperiode 2019/2020. De EU suikervoorraad zakte naar 1,1 miljoen ton en de suikerexport komt waarschijnlijk uit op een historisch laag niveau.
Vraag en aanbod
Door de tegenvallende oogst in de Europese Unie, maar ook in Rusland en Thailand en de afnemende voorraden steeg de wereldsuikerprijs tussen september 2020 en februari 2021 met tientallen procenten. Naar gemiddeld 388 Euro per ton suiker in januari, het hoogste niveau in drie jaar tijd.
De Europese Unie gaat ervan uit dat de hectare opbrengst dankzij de noodtoelating van neonicotinoiden voor de teelt van suikerbieten in Frankrijk dit jaar het niveau van het langjarige gemiddelde weer haalt. Ook gaat de EU er van uit dat het Europese areaal dit jaar stabiel blijft op 1,5 miljoen hectare. De EU suikerconsumptie blijft naar verwachting eveneens stabiel.
Nederland uitzondering in EU?
De ontheffing voor het verbod op het gebruik van zaaizaadcoating met neonicotinoiden in suikerbieten geldt niet alleen voor Frankrijk. Ook in het Verenigd Koninkrijk en sommige deelstaten van Duitsland zijn ontheffingen verleend. Mogelijk vormt Nederland dit jaar in de Europese Unie een uitzondering op de regel dat in de EU suikerbietenteelt ontheffing wordt verleend voor het gebruik van neonicotinoïden.
Bron: Akkerwijzer