‘Ik heb nog nooit zo’n verbrand landschap gezien’
Het is een extreem jaar voor bietentelers, blijkt uit proefrooiingen van Strube. “De bieten zijn kleiner, maar heel zoet.”
De proefrooiingen van het Duitse veredelingsbedrijf Strube laten zien dat de bieten wat betreft kilo’s achterblijven op voorgaande jaren. Maar het extreem hoge suikergehalte zorgt ervoor dat de suikerproductie per hectare toch hoger ligt dan gemiddeld.
Hoog suikergehalte door droogte
Het hoge suikergehalte is een gevolg van de droogte, zegt agronoom Tobias Bokeloh van Strube. “Als je het gemiddelde suikergehalte van de laatste 5 jaar op 100% zet, dan bedraagt het suikergehalte van de proefrooiing in Straubing 117%. In Wetterau is dat 127% en in Ochsenfurt 131%. Hierdoor ligt ook de suikeropbrengst ruim boven het vijfjarig gemiddelde. De bieten zijn kleiner, maar heel zoet.”
Veel regionale verschillen in opbrengst
Bokeloh ziet veel regionale verschillen in Duitsland. “In het Zuiden viel regelmatig een beetje regen. Daar lijken de opbrengsten nog steeds goed, vergeleken met Noord- en Oost-Duitsland. Ik reed vorige week door Beieren, Saksen-Anhalt en Thüringen. Ik werk al lang bij Strube, maar ik heb nog nooit zo’n verbrand landschap gezien als in Saksen-Anhalt, in het noorden van Duitsland. Hoe meer je naar het Zuiden gaat, hoe beter de percelen er uit zien.”
Bieten worden afgeleverd bij Nordzucker AG in Clauen, Duitsland, tijdens een eerdere bietencampagne. Veredelingsbedrijf Strube ziet bij proefrooiingen grote regionale verschillen in opbrengsten. – Foto: ANP
Bieten worden afgeleverd bij Nordzucker AG in Clauen, Duitsland, tijdens een eerdere bietencampagne. Veredelingsbedrijf Strube ziet bij proefrooiingen grote regionale verschillen in opbrengsten. – Foto: ANP
Strube deed proefrooiingen in Beieren, in Ochsenfurt en in Straubing. De derde proefrooiing vond plaats in Wetterau in de deelstaat Hessen. Strube maakt binnenkort de gegevens bekend van de eerste proefrooiingen in het noorden van het land. Bokeloh verwacht ook hier hoge suikergehaltes. “De droogte was hier nog erger dan in het Zuiden.”
Suikergehalte daalt bij regen
Bokeloh benadrukt dat het gegevens betreft van proefrooiingen. “We kunnen hier geen betrouwbare oogstprognose uit afleiden. Als het gaat regenen, daalt het suikergehalte. Afhankelijk van de hoeveelheid neerslag gaat dat sneller of langzamer. Eerst groeit er nieuw blad, daarna zullen de bietenopbrengsten langzaam toenemen. Voor een gedetailleerde voorspelling is het nog te vroeg, omdat het weer beslist hoe het verder gaat. We kunnen dit jaar niet vertrouwen op de waarden die we meten. We nemen al meer dan 50 jaar monsters, maar we hebben nog nooit zulke extreme omstandigheden gehad als dit jaar.”
Bieten groeien hard in Zuid-Duitsland
De suikerbieten zijn hard gegroeid in Zuid-Duitsland sinds eind juli. Ondanks dat het daar de laatste twee weken nauwelijks heeft geregend.
Veredelingsbedrijf Strube heeft de tweede proefrooiing uitgevoerd in Straubing in het zuidoosten van de deelstaat Beieren. Het is één van de zes plekken waar Strube in Duitsland proefrooiingen doet. Afgelopen maandag oogstte Strube gemiddeld 69,9 ton bieten per hectare. Dat is ruim 14 ton erbij sinds de eerste proefrooiing van 30 juli. Het suikergehalte daalde in die periode van 18,7% naar 18,2%. De bietopbrengst steeg relatief harder dan dat het suikergehalte daalde. Daardoor steeg de suikerproductie naar 12,74 ton per hectare, waar dat op 30 juli nog 10,41 ton was. Het vijfjaarlijks gemiddelde ligt rond deze tijd op 62,2 ton bieten met 16,9% suiker, goed voor 10,5 ton suiker per hectare.
De forse stijging is opmerkelijk omdat sinds 30 juli er maar 22 millimeter regen viel in Straubing. De bieten kunnen echter nog profiteren van de neerslag die viel van april tot en met juli (155 mm).
Bron Boerderij