‘Impact van pandemie of oorlog is enorm’
Op 24 februari viel Rusland de Oekraïne binnen. Ook voor ons boeren en tuinders zal dit grote gevolgen hebben, voor nu en wellicht ook in de toekomst.
Jaco Geurts (CDA) twitterde dat dit een gitzwarte dag is. Oekraïne is de Europese graanschuur en de voedselzekerheid zal verder onder druk komen te staan. Ik denk dat niet alleen de voedselzekerheid onder druk komt te staan, maar dat de gevolgen nog vele male groter zullen zijn. Zeker als Brussel en Den Haag en wij hier niet snel op inspelen.
Bemestingsnorm verhogen
Momenteel worden al alle records voor de kunstmestprijzen verbroken. Door de steeds hogere energieprijzen en het steeds schaarser worden van de grondstoffen, wordt kunstmest alsmaar duurder. Als Henk Staghouwer (minister van Landbouw) en Cristianne van der Wal (minister voor Natuur en Stikstof) ballen hebben, spelen ze hier adequaat op in. Momenteel wordt veel drijfmest ingedroogd en verwerkt, wat enorm veel energie vraagt. Door tijdelijk de norm voor bemesting op landbouwgrond te verhogen, kunnen twee problemen in een keer getackeld worden. Men heeft veel minder kunstmest nodig en veel gas/energie kan bespaard worden omdat de mest niet ingedroogd en verwerkt hoeft te worden.
Ook moeten we ons afvragen of het wel zinvol is om structureel iets te produceren voor een land als Rusland en consorten. Deze landen zijn niet te vertrouwen en volgens mij moet je niet te afhankelijk van zulke landen worden. Bij een krimp van de productie moet je deze landen dan ook snel links laten liggen. Onlangs (16 februari) hebben beide ministers met het NAJK nog een webinar gehad. Hierin werd ook besproken dat het geen doel is om de veestapel met 30% te reduceren, maar dat dit wel waarschijnlijk een gevolg zal zijn. Ik heb toen de opmerking gemaakt dat als dit een gevolg is (30% minder vee) je moet proberen als doel op te nemen dat bedrijven zeker hetzelfde inkomen behouden met 30% minder vee. Helaas zijn zij tijdens het webinar hier niet op ingegaan.
Andere gewassen telen
Met deze hoge gasprijzen kun je je ook afvragen of tuinders in winterdag niet beter andere gewassen kunnen telen in hun kassen, waarbij niet zoveel gas nodig is. Wat eerst heel normaal was, is nu niet meer te doen. Simpelweg omdat er geen verdienmodel meer is, omdat de kostprijs zo sterk gestegen is. Voor de akkerbouw is graan bij slechte prijzen vaak een goed alternatief. Dit omdat de kostprijs en het oogstrisico van deze teelt vrij laag zijn. Dat de graanprijzen momenteel richting de 30 cent gaan, is volgens mij een goede zaak. Al decennia ligt de prijs voor graan op een te laag niveau, waardoor akkerbouwers te weinig verdienden. En de graanprijs is toch de spil voor de meeste prijzen van de gewassen op het akkerbouwbedrijf. Een kostendekkende graanprijs geeft akkerbouwers voldoende bescherming voor hun inkomen.
Zuinig omgaan met cultuurgrond
De afgelopen twee jaar hebben we gezien hoe groot de impact van een pandemie (corona) en van een oorlog kan zijn. Ik weet niet wat er nog meer moet gebeuren (Derde Wereldoorlog) om de beleidsmakers in gemeente, provincie en in Den Haag en Brussel de ogen te laten openen dat een goede nationale voedselzekerheid van grote urgentie is en dat we zuinig om moeten gaan met onze cultuurgrond. Blijkbaar moeten ze het eerst aan den lijve ondervinden voordat men tot actie overgaat!
Bron: Boerderij