Inkomsten boer en tuinder stijgen
De inkomsten in de land- en tuinbouw zijn in 2016 gestegen. Over de hele sector genomen gaan de inkomsten per arbeidsjaar met 7,6 procent omhoog. Dat blijkt uit een eerste raming van CBS en Wageningen Economic Research (voorheen LEI).
Volgens de economen wordt de inkomstenstijging vooral gedragen door de tuinbouw. Tuinders profiteren van relatief hoge prijzen voor sierteeltproducten. Daardoor neemt de productiewaarde van planten en bloemen met 3 procent toe vergeleken met vorig jaar. De lagere energiekosten dragen eveneens bij aan het hogere inkomen.
CBS en LEI stellen vast dat ook de varkenshouders een goed jaar achter de rug hebben. Varkens werden volgens de laatste prognose dit jaar 11 procent duurder. Oorzaak daarvan is met name de sterk gestegen vraag uit Azië naar varkensvlees.
Melkveehouderij minder
In de melkveehouderij is het beeld heel anders. Weliswaar wordt er dit jaar 8 procent meer melk geproduceerd, maar door het grote aanbod op de wereldmarkt is de prijs over het hele jaar genomen 10 procent lager. Daardoor daalt de waarde van de productie in de melkveehouderijsector.
Ook akkerbouwers en groentetelers hebben merkbaar last van ontwikkelingen op de internationale markt. Voor graan worden 3 procent lagere prijzen gerealiseerd als gevolg van een graanoverschot op de wereldmarkt. De prijzen van groenten liggen 7 procent onder het niveau van vorig jaar door het aanbodoverschot in Europa.
Twintig jaar daling
Naast de inkomstenstijging van dit jaar constateren CBS en Wageningen Economic Research een voortdurende daling in de afgelopen twintig jaar. De inkomsten per arbeidsjaar staan voortdurend onder druk als gevolg van lage prijzen en hogere kosten van onder meer veevoer en aardgas.
Terwijl de productie van de Nederlandse landbouw tussen 1995 en 2016 met 24 procent steeg, daalden de inkomsten van landbouwbedrijven per arbeidsjaar met 4 procent.
Bron Nieuwe Oogst