Internationale zuivelprijs in de lift
Wereldmarktprijzen voor agrarische grondstoffen doken in maart omlaag. Belangrijke uitzondering is de zuivelprijs, die gemiddeld met 6,2% is gestegen. Dat blijkt uit de voedselprijsindex die maandelijks wordt gepubliceerd door de Wereldvoedselorganisatie FAO.
De zuivelprijs zit internationaal in de lift. – LBL
De FAO-voedselprijsindex is in maart zo goed als gelijk gebleven. Achter de cijfers schuilen grote verschillen. Het is alweer de derde maand op rij dat zuivelprijzen stijgen. In maart zijn internationale prijzen voor boter, volle melkpoeder en kaas omhoog gegaan, wat vooral komt door een grotere importvraag die samenvalt met teruglopende exporten uit Oceanië. In Australië en Nieuw-Zeeland is sprake van een seizoensgebonden productiedaling. De prijs van magere melkpoeder daalde iets ten opzichte van het hoge niveau in februari.
De vleesprijs steeg marginaal, wat een voortzetting betekend van de beperkte prijsvolatiliteit van de laatste maanden. Prijzen voor varkensvlees, rundvlees en pluimveevlees liepen een beetje op door extra importvraag uit China. Tegelijk is ook meer vlees beschikbaar voor de export, waardoor de prijzen niet harder oplopen.
Granen
Graan heeft de grootste invloed op de samengestelde index. De graanprijsindex is in maart met 2,2% gedaald ten opzichte van februari, en ligt nu zo goed als gelijk aan een jaar geleden. Tarweprijzen daalden het hardst omdat de vraag terugliep en de exporteerbare voorraad relatief hoog.
De maïsprijs daalde eveneens vanwege ruime voorraden en de verwachting dat Argentinië een topoogst, of “bumper-crop” in jargon, binnen haalt. De gemiddelde prijs voor plantaardige oliën daalde met 4,4% ten opzichte van de voorgaande maand. De daling is bij alle oliegewassen te zien. Bij palmolie is sprake van de eerste daling na drie maanden van stijgingen, wat gevolg is van stijgende voorraden in Maleisië en Indonesië.
De prijs van sojaolie daalde omdat de crush-marges zijn verbeterd. Koolzaadolieprijzen zijn gedaald tot het laagste niveau sinds 11 maanden. De oorzaak ligt in oplopende voorraadniveaus in Canada en veelbelovende oogsten in de Zwarte Zee-regio.
De suikerprijsindex is 2,1% gedaald. De teruggang is vooral gevolg van groter dan verwachte oogsten in de belangrijke suiker producerende landen. India lijkt nu de grootste suikerproducent ter wereld te worden, nog voor Brazilië. De Indiase productie is met 8% toegenomen. De verzwakking van de Braziliaanse munt leidt bovendien tot extra druk op de wereldwijde suikerprijs.
Bron Landbouwleven