KNMI brengt effect klimaatverandering op granenmarkt in beeld
De opwarming van de aarde zou telers in de ontwikkelde economieën in de westerse wereld juist ten goede kunnen komen. Maar dit zal onvermijdelijk leiden tot economische verliezen en ongelijkheden voor boeren in minder ontwikkelde, tarwe-importerende landen, stellen de wetenschappers. Liberalisering van de landbouwhandel vergezeld van een beschermingsbeleid in ontwikkelingslanden zou gunstig zijn voor de wereldwijde voedselzekerheid, gezien de dreiging van klimaatverandering.
Toenemende hectare opbrengsten
Medewerkers van KNMI leverden ook een bijdrage aan het onderzoek. Dit onderzoek is volgens hen een eerste aanzet om inzicht te krijgen in de toenemende variaties in oogsten in de belangrijke landbouwgebieden in de wereld als gevolg van klimaatverandering en wat daarvan het gevolg is voor de handel en wereldwijde voedsel- en inkomenszekerheid. Internationaal zijn wetenschappers het er over eens dat het toenemende CO2-gehalte in de lucht de hectareopbrengsten van gewassen wereldwijd vergroot. Desondanks ontstaat er mogelijk toch grotere voedsel- en inkomensonzekerheid in graan-importerende ontwikkelingslanden. Het nadelige effect van de toenemende prijsschommelingen is groter.
Beperkte reikwijdte
Het internationale panel van wetenschappers realiseert zich dat de modelmatige studie een beperkte reikwijdte heeft. De effecten van veranderende teelttechnieken en sociaal-economische factoren, zoals groei van de bevolking, het effect van bio-brandstoffen en veranderingen in het consumptiepatroon, zijn namelijk buiten beschouwing gebleven. Aanvullend onderzoek is nodig, bepleit het KNMI.
Bron: Akkerwijzer