Kou leidt tot achterstand ontwikkeling tarwe
Wemeldinge – Door de kou loopt de ontwikkeling van tarwe achter ten opzichte van gemiddelde jaren, zeggen kenners. Eind maart krijgen de gewassen nog een tik na door afwisselend dooi en vorst.
Kou leidt tot achterstand ontwikkeling tarwe
De wintertarwe loopt duidelijk achter en kleurt bovendien door het koude en schrale weer wat bruin. Teeltbegeleiders typeren de gewassen als ‘redelijk’. Volgens Ton Hendrickx, productmanager meststoffen van CZAV, varieert de stand in het Zuidwesten sterk. “In gewassen die goed ontwikkeld de winter in zijn gegaan, is het vaak wel goed gegaan. Maar laat gezaaide percelen waar water op gestaan heeft, staan veel slechter. En dan zijn er nog verschillen tussen rassen.” Hij constateert dat links en rechts delen van percelen moeten worden overgezaaid.
Ook Fokko Prins, teeltspecialist bij Agrifirm Plant in de Veenkoloniën en het Oostelijk zandgebied, ziet enige uitwintering. Net als vorig jaar vinden we ook nu wel sneeuwschimmel in vroeg gezaaide wintertarwe en wintergerst, maar duidelijk minder dan vorig jaar. Hier en daar zijn of worden waterplekken overgezaaid. Over de achterstand maakt Prins zich weinig zorgen: “Een goede april en mei doen meer dan een slechte winter.”
CAV Agrotheek meldt dat in Noord-Holland aardig wat wintertarwe is overgezaaid, na gewasschade door het natte najaar.
In Flevoland betitelt teeltadviseur Paul Hooijman van DLV Plant de gewassen als redelijk. Wel maakt hij zich zorgen over de huidige temperaturen die dagelijks variëren van onder nul tot boven nul. “Het is echt weer voor uitwintering. Het scheelt dat de bovenlaag zo uitdroogt, daardoor is er misschien wat minder krimp en uitzet van de grond en worden planten minder snel kapot getrokken.” Wel valt het hem op dat door de eerdere vorst planten soms los bovenop de grond liggen en met nog maar een paar worteltjes vastzitten, zeker wanneer ondiep gezaaid is. Deze planten zullen verdrogen als ze gaan groeien. “Je kunt hier weinig aan doen. Soms wil rollen helpen, maar deze losgegroeide planten moet je volgens mij niet verder beschadigen.”
Vincent Coolbergen, productmanager granen van Limagrain Nederland, verwacht dat de uitwintering op de meeste plaatsen mee zal vallen. “Wintertarwe is vooral na het derde bladstadium meer gevoelig voor uitwintering. Momenteel is alleen vroeg gezaaide wintertarwe al zo ver ontwikkeld, maar door het natte najaar is er amper vroeg gezaaid.”
door Hilko Bos 28 mrt 2013 Bron:Boerderij