‘Krapte op tarwemarkt dreigt door grote Europese export’
Als Europa in het huidige tempo blijft doorgaan met het exporteren van tarwe ontstaat er volgend jaar krapte op de markt. Dat zei beleidsadviseur Fred Klein van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gisteren tijdens de eerste sectoravond van de LTO Noord-vakgroep Akkerbouw.
Europa heeft al vier jaar op rij hoge opbrengsten van tarwe gerealiseerd. Desondanks blijven de prijzen op het zelfde niveau hangen en wordt er volop tarwe geëxporteerd. De Europese tarwevoorraad wordt hard kleiner. ‘We gaan richting krapte.’ Klein verwacht dat de EU zal uitkomen op een voorraad van 36 tot 38 miljoen ton. ‘We zijn begonnen met 48 miljoen ton.’
Kleinere tarweoogst in EU
Het verbruik van tarwe stijgt jaar op jaar met 2 procent. Dit jaar heeft Europa echter te kampen met een kleinere oogst, met name Frankrijk als belangrijke graanproducent heeft 11 miljoen ton minder tarwe geoogst. Nederland produceert gemiddeld 1,8 miljoen ton, dat zal dit jaar misschien 1,6 miljoen ton zijn, aldus Klein. Roemenië is nu de grootste tarweproducent van de EU.
‘Het verbaast me hoeveel er weg gaat’, zei Klein. Landen als Roemenië, Bulgarije, maar ook Duitsland en Frankrijk blijven exporteren. Belangrijke afnemers zijn het Midden-Oosten en Afrika.
Winter in Rusland en Oekraïne bepalend voor prijs
De graanprijs wordt de komende maanden bepaald door de winter in Rusland en Oekraïne en de gevolgen hiervan voor de oogst in deze landen. ‘Rusland wordt de grootste exporteur van de wereld. Maar dan moet het daar geen winter worden. Als de havens in januari/februari dichtvriezen, gaat daar geen kilo tarwe meer weg.’
Bron Akkerwijzer