Kwaliteit en opbrengst Belgische graanoogst lijden onder weersomstandigheden
Volgens de FEGRA werd de graanoogst van 2021 in België grotendeels beïnvloed door ‘uitzonderlijke weersomstandigheden’ die tot aanzienlijke vertragingen en onderbrekingen van de oogst leidden. ‘De intense en aanhoudende regens van juni en juli liggen ons nog vers in het geheugen. Harde wind heeft toen in veel percelen voor legering gezorgd’, aldus de federatie in haar evaluatie. De evaluatie is gebaseerd op voorlopige cijfers van de verzamelaanvragen van het Vlaams en Waals gewest en op een enquête onder FEGRA-leden.
Het totale graanareaal in België in 2021 bedroeg 313.509 hectare en de graanopbrengsten verschilden sterk, zowel geografisch als over de verschillende granen heen. Maar volgens de FEGRA kan er wel worden geconcludeerd dat er sprake is van een lager rendement dan normaal, waarbij de grootste rendementsdaling bij tarwe werd gezien (10,3 procent).
Voor spelt en wintergerst ziet de FEGRA op nationaal niveau een lichte rendementsstijging, maar rendementsdalingen tot 20 procent waren geen uitzondering in sommige streken. Lokale neerslag speelde hierbij een grote rol, aldus de federatie van de Belgische graanhandel. De koolzaadoogst was beter dan vorig jaar (geraamde toename van de productie met 7 procent). Het areaal koolzaad daalde echter wel met 2,5 procent ten opzichte van 2020.
Vlaanderen en Wallonië
Als gekeken wordt op regionaal niveau, is te zien dat het graanareaal in Vlaanderen met 4,8 procent is toegenomen (+5.868 hectare). De aanplant van wintertarwe nam onder meer toe (+10 procent). Het rendement van wintertarwe in Vlaanderen laat dit jaar een daling zien van 14,7 procent. De rendementen voor wintergerst waren positiever: het gemiddelde rendement steeg met 2 procent tot 8,15 procent.
‘Voor wintertarwe en wintergerst is de tendens in Wallonië dezelfde als in Vlaanderen: een toename van de beteelde oppervlakten, beide met ongeveer 7,5 procent, maar een daling in opbrengsten van ongeveer 4,5 procent’, aldus de FEGRA.
Kwaliteit
De natte weersomstandigheden hadden ook een negatieve uitwerking op de graankwaliteit. De FEGRA: ‘Zowel het hectolitergewicht als het valgetal van Hagberg (één van de parameters om de kwaliteit van baktarwe te beoordelen) varieerden aanzienlijk tussen het begin en het einde van de oogst. De eerste oogsten waren veelbelovend, maar naarmate de regen en de wind aanhielden merkten we steeds meer legering op, waardoor de granen gingen ontkiemen, met nadelige gevolgen voor de graankwaliteit.’
In Vlaanderen en Wallonië lagen de gemiddelde hectolitergewichten beduidend lager dan vorig jaar. Voor wintertarwe bedroeg het gemiddelde 70,8 kg/hl, voor gerst 60/61 kg/hl, voor triticale 65/66 kg/hl, voor haver 45/46 kg/hl en voor spelt 32/35 kg/hl.
Eiwitgehalte
Het gemiddelde eiwitgehalte van tarwe dit jaar werd vastgesteld op 11,5 procent. Een eiwitgehalte van boven de 12 procent is één van de voorwaarden om tarwe te mogen verkopen als baktarwe. Volgens de FERGA is het grootste deel van de potientiële baktarwe dit jaar gedeclasseerd vanwege een te laag hectolitergeweicht of valgetal van Hagberg.
Bron: Akkerwijzer