Lagere tarweprijs ondanks krap aanbod
Zowel qua aanbod als qua vraag blijft de graanmarkt moeilijk, geven handelaren aan.
De tarwenoteringen zijn de afgelopen maanden op een lager niveau komen te staan, maar niet alle fysieke markten zijn ook zo sterk gedaald. De vele speculanten op de termijnmarkt voor granen zorgen ervoor dat deze noteringen vrij hard zijn gezakt. De eerst aflopende maaltarwenotering op de termijnmarkt in Parijs staat met € 264,50 per ton 8% lager dan 2 maanden geleden. Op de graanmarkt in Hamburg staan de fysieke maaltarweprijzen ook zo’n 8% lager dan begin december het geval was. EU-voertarwe daalde zo’n 6% in dezelfde periode. Graanhandelaren beoordelen dat de termijnmarkt iets te laag staat ten opzichte van de fysieke vraag en het aanbod. En het aanbod blijft krap, waardoor het lastig is om grote volumes aan te kopen.
Canadese tarwevoorraad omlaag
De Amerikaanse beurzen bewegen begin deze week omhoog, mede omdat de tarwevoorraden in Canada lager zijn ingeschat dan een jaar geleden. De tarwevoorraad wordt in december 2021 geschat op 15,6 miljoen ton. Dat is 38% lager dan een jaar geleden. Door droogte viel de Canadese tarweoogst in 2021 lager uit. De Amerikaanse tarweprijzen bewegen daardoor omhoog, maar ook omdat het nog steeds droog is in het middenwesten van de Verenigde Staten.
De Russische exportbelasting wordt deze week verlaagd naar $ 93,20 per ton (zo’n € 86), waardoor Russisch graan concurrerender wordt op de wereldmarkt. De Russische tarwe-uitvoer is sinds begin van het verkoopseizoen 2021-’22 met 41% gedaald door een kleinere oogst, maar ook door de ingevoerde exportbelasting.
Beschikbaarheid mais
De Canadese maisvoorraad is in december 2021 met ruim 4% gestegen naar 11,5 miljoen ton ten opzichte van december 2020. De maisimport is behoorlijk toegenomen in het afgelopen jaar door de sterke vraag naar veevoer in West-Canada. Droogte zorgde daar voor mindere beschikbaarheid aan andere granen zoals gerst.
Momenteel lijkt mais goed aan te kopen, maar de onrust in Oekraïne maakt dat de maismarkt ook lastig kan worden.
Prognose: volatiele tarweprijzen.
Bron: Food Agribusiness