‘Landbouw heeft sterker verhaal nodig’
Als de landbouw niet wil dat de veestapel ingekrompen wordt, heeft het een sterker verhaal nodig.
Wat ik al had voorspeld: van het klimaatakkoord van Parijs gaan we nog last krijgen. Er staat betrekkelijk weinig in – lees het maar na – maar iedereen heeft het erover (meestal zonder het te hebben gelezen) en gaat ermee aan de haal.
Minder vlees en minder vee
De Raad voor de Leefomgeving leidt uit het verdrag af dat we minder vlees moeten eten en ook dat in Nederland minder vee moet worden gehouden. Weer zit de landbouw in de hoek waar de klappen vallen. Staat daar een goed verhaal van de sector tegenover? In elk geval niet bij de LTO-woordvoerder die ik er deze week op de radio over hoorde. Beetje vaag verhaal over markt, innovatie en dat de landbouw CO2 vastlegt, wat juist weer prima in het verdrag van Parijs past.
‘Het is te vaak reageren op incidenten of op acties van anderen, zoals de RLi’
Het verdrag werd ook ingebracht in een procedure die burgers hadden aangespannen om de kap van enkele tientallen bomen tegen te gaan. Die leggen immers ook CO2 vast. Gelukkig had de rechter daar geen boodschap aan: het verdrag bevat geen bindende bepalingen waaraan burgers rechten kunnen ontlenen, aldus de rechtbank. Terecht.
CO2-vastleggen is maar tijdelijk
Dat hele CO2-verhaal, daar heb ik trouwens wel twijfels over. Dat vastleggen is in ieder geval maar tijdelijk. Als de boom weer wordt omgehakt, komt die CO2 immers weer vrij, Je legt het alleen echt vast als je de boom na 100 jaar omhakt, in een moeras gooit en dan 2 miljoen jaar wacht en hem vervolgens NIET weer opgraaft om in de kachel te gooien.
Al met al heeft de landbouw een sterker verhaal nodig als men niet wil dat de veestapel moet inkrimpen. "Dat verhaal ligt er nog niet, en ik kan het ook niet verzinnen", zegt columnist Willem Bruil. – Foto: Roel Dijkstra
Ik heb vandaag gehoord dat ook voederbieten CO2 vastleggen, dus dat dat gunstig is voor het klimaat. Maar ja, daar is de cyclus nog veel korter, toch? Wat niet wil zeggen dat het voeren van bieten niet duurzamer is dan soja halen uit Zuid-Amerika, overigens.
Landbouw heeft een sterker verhaal nodig
Al met al heeft de landbouw een sterker verhaal nodig als men niet wil dat de veestapel moet inkrimpen. Dat verhaal ligt er nog niet, en ik kan het ook niet verzinnen. Dat past trouwens wel in het algemene beeld dat de agrarische sector een nogal matig publicrelationsbeleid heeft. Hier ligt dus nog een mooie taak. Ik laat mij graag en gemakkelijk overtuigen, maar enige overtuigingskracht mag wel worden gevraagd.
Bron Boerderij