Langdurige droogte nekt graanproductie in Australië
Rabobank Australia schat dat Australië 41% minder graan oogst dan vorig seizoen, terwijl het graanareaal maar 4% kleiner is.
De langdurige droogte is funest geweest voor de graan- en koolzaadproductie in Australië. Het land is een grote producent en exporteur van tarwe, gerst en koolzaad.
De graanoogst staat op het punt van beginnen in Australië. Rabo-analist Wes Lefroy schat de totale graanoogst op 35 miljoen ton. Dat is 24 miljoen ton minder dan vorig seizoen (-41%), toen het land een record oogstte. De graanproductie ligt nog altijd 8 miljoen ton onder het vijfjarig gemiddelde (-19%). Bij tarwe verwacht Lefroy een oogst van 21 miljoen ton. Dat is 14 miljoen ton minder dan vorig seizoen (-40%) en 19% onder het vijfjaarlijkse gemiddelde. Ook het koolzaad is getroffen door gebrek aan regen. De akkerbouwers oogsten slechts 2,6 miljoen ton koolzaad. Dat is 28% onder het vijfjarig gemiddelde. Ook de gerstoogst van nog geen 8 miljoen ton ligt ver onder het gebruikelijke niveau.
Misoogst heeft beperkt prijsopdrijvend effect
Australië hoort met de EU, de Verenigde Staten en Rusland tot de top vier van grootste tarwe-exporteurs in de wereld. Toch heeft de Australische misoogst maar een beperkt prijsopdrijvend effect, stelt Lefroy. Door de recordoogst van vorig seizoen ligt er nog veel tarwe op voorraad. Die komt beschikbaar voor de export, waardoor die redelijk op peil blijft. Daarnaast hebben andere landen juist meer tarwe geoogst, waardoor het aanbod in de wereld groter blijft dan de vraag. Rabobank verwacht dan ook slechts een geringe stijging van de tarweprijs in 2018.
Bron Boerderij