Lavrov: alleen vlag op graanschip is Russisch
De Russische minister Lavrov van Buitenlandse Zaken bevestigt dat de Turkse douane een schip heeft aangehouden dat onder Russische vlag vaart. “Maar ik denk dat het van Kazachstan is en dat het een lading vervoert op basis van een contract tussen Estland en Turkije.”
Lavrov heeft een punt dat het vastgelegde schip Zhibek Zholy eigendom is van een bedrijf uit Kazachstan, namelijk KTZ Express JSC. Dat bedrijf heeft dat ook bevestigd. Het logistieke bedrijf heeft persbureau Reuters echter laten weten dat het schip zonder bemanning werd gehuurd door het Russische exportbedrijf Green-Line.
Contract tussen Estland en Turkije
Opmerkelijk is dat Lavrov spreekt van een contract tussen Estland en Turkije. De vraag die dit oproept is dan ook hoe Estland graan kan verkopen dat van Oekraïne is, maar in Russisch bezet gebied opgeslagen ligt en dat ook wordt verscheept vanuit een haven die bezet wordt door de Russen. Het lijkt er dus sterk op dat Rusland erbij betrokken is, maar daar laat Lavrov zich niet over uit. Het enige wat hij er nog wel over zegt, is dat het Kremlin duidelijkheid zoekt.
Stelen van graan
Oekraïne beschuldigt Moskou al langere tijd van het stelen van graan uit Oekraïne om op de internationale markt te verkopen. De Britse omroep BBC News concludeert dat daar steeds meer bewijzen voor zijn. Rusland heeft steeds ontkend dat het graan uit Oekraïne steelt.
Azov Concord en Zhibek Zholy
Van twee boten is inmiddels duidelijk dat ze graan uit Russisch bezet gebied hebben verscheept. De Azov Concord vanuit de haven Marioepol en de Zhibek Zholy vanuit Berdjansk. De kans is groot dat er meer schepen zijn uitgevaren uit deze havens. Van diverse vrachtschepen is bekend dat ze klaar waren om uit te varen. Deze boten hebben het maritieme volgsysteem echter uitgezet.
‘Veilige zeeroutes’
Rusland werkt naar eigen zeggen aan veilige zeeroutes voor vrachtschepen die vanuit Oekraïne over de Zee van Azov en/of de Zwarte Zee naar onder meer de Middellandse Zee varen. De Russische minister van Defensie Sjojgoe zei dat de mijnen in de wateren voor de haven Marioepol inmiddels allemaal zijn verwijderd. Daarnaast worden maatregelen genomen om veilige vaarroutes te creëren, meldt persbureau RIA Novosti.
‘Moskou veroorzaakt voedselcrisis’
Sjojgoe beklemtoonde dinsdag 5 juli nogmaals dat Rusland de export van Oekraïens graan niet blokkeert. Westerse landen en Oekraïne hebben die beschuldiging geuit en zeggen dat Moskou een voedselcrisis veroorzaakt. Volgens Rusland doet het Westen dat zelf onder meer met financiële sancties tegen Rusland.
Kiev wil veiligheidsgaranties
Volgens Moskou verhindert Oekraïne zelf in bepaalde havens het uitvaren van schepen. Kiev wil echter veiligheidsgaranties van andere landen dan Rusland. Het plan van een veilige route voor de scheepvaart met hulp marineschepen uit landen die niet bij de oorlog zijn betrokken, ligt nog steeds op tafel. Nederland en Griekenland hebben bijvoorbeeld onder meer mijnenvegers aangeboden om het te verwezenlijken.
Bron: Food Agribusiness