Louisa, de nieuwe aardappel voor verwerking
Wallonië heeft tijdens Interpom het in België ontwikkelde nieuwe aardappelras Louisa gepresenteerd. Bij de ontwikkeling van deze soort zijn conventionele veredelingstechnieken (niet-GMO) gebruikt. “De grootste pluspunten van de Louisa zijn: een heel goed rendement, een goede maat, een mooie kleur bij frituren, lang houdbaar en goed bestand tegen meeldauw. Louisa kan hierdoor op een conventionele en biologische wijze geproduceerd en geteeld worden en er hoeven ook minder schimmelbestrijdingsmiddelen te worden gebruikt,” legt l’Apaq-W (landbouwcoöperatie) in een persbericht uit.
De Louisa is ontwikkeld in het Centrum voor landbouwwetenschappelijk onderzoek en wordt momenteel geteeld door vier telers op teeltvelden met een oppervlakte van 5,5 hectare. De opbrengst is bestemd voor de chips van Roger&Roger, een in Moeskroen gevestigd bedrijf dat gespecialiseerd is in het produceren van aardappel- en maissnacks.
België teelde in 2015 op 80.000 hectare aardappelen en doet dat inmiddels op 95.000 hectare, waarvan 44.000 in Wallonië. De Belgische productie vertegenwoordigt 4 tot 5 miljoen ton aardappelen met een waarde van tussen de 300 en 400 miljoen euro. België exporteert meer dan 2,5 miljoen ton naar meer dan 150 landen en is daardoor (in volume) ’s werelds grootste exporteur van diepgevroren aardappelproducten.
Bron: Levif.be