Maishandel komt moeizaam op gang
Voerbedrijven hebben de afgelopen week meer telefoontjes ontvangen voor mais. Alleen zijn er nog maar weinig echte transacties in verse mais, terwijl her en der de hakselaars al wel op het land rijden.
Het afrijpen van de mais gaat ook vlot met de hitte en een opening in de handel is welkom.
Melkveehouders die mais nodig hebben, hebben niet altijd de financiële middelen om een grote hoeveelheid mais aan te kopen. In die gevallen wordt er dan ook veelal besloten om kleinere hoeveelheden ingekuilde mais te kopen.
Het aanbod van mais op stam is er zat, zo ook op internetsites als Marktplaats wordt genoeg aangeboden. Ook daar wordt echter nog maar weinig van verkocht. Omdat er (regionaal) veel verschil tussen de stand van de mais is, bieden koper veelal niet per hectare mais, maar kijken ze liever naar een prijs per ton. Verkopers willen echter vasthouden aan hun prijs, waardoor onderhandelen moeizaam verloopt en de handel nog steeds niet van de grond komt.
Kopers gaan markt bepalen
Echte verkoopprijzen zijn er dan ook nog niet. In het Noorden wordt een prijs van €1,65 per % droge stof genoemd voor goede mais inclusief hakselen en transport. Dit is echter niet de prijs die de verkopende partij voor de mais ontvangt. Het is nog even een weekje afwachten en dan zal er toch wel de nodige handel zijn. De mais kan niet eeuwig op het land blijven staan en verkopers willen op een gegeven moment ook wel handelen. Vooralsnog ziet het ernaar uit dat de kopers dit jaar de markt bepalen.
Ondertussen zijn er weinig wijzigingen in de rest van de voerhandel te melden. Ook daar is er nog steeds een rustige handel door te weinig financiële middelen bij de melkveehouders.
Bron Boerderij