Maisprijs stijgt beperkt op langere termijn
Een groeiend maisoverschot op de wereldmarkt maakt dat noteringen op langere termijn minder hard stijgen.
Het is relatief rustig op de graanmarkt. Verschillende Europese tarwenoteringen stegen begin vorig week en stabiliseerden aan het eind van de week. Eind vorige week was de termijnmarkt in Chicago gesloten en in Parijs een dagdeel geopend, waardoor er weinig handel werd gedaan. Tarwenoteringen bewegen dan ook niet veel. En ook de maisprijzen blijven stevig staan.
Tegenvallende maisoogst
Door het tekort aan neerslag in de Zuid-Amerikaanse landen – Brazilië en Argentinië – wordt er uitgegaan van een tegenvallende maisoogst. De laatste handelsdagen voor kerst herstelden de maisnoteringen op de termijnmarkt in Chicago. De vraag naar mais was sterker dan waar eerder van werd uitgegaan, mede omdat graan wordt gebruikt voor het maken van ethanol in de Verenigde Staten. De angst voor corona neemt iets af, waardoor meer mensen gaan reizen en dat zorgt op de korte termijn voor een toenemende vraag naar brandstof, waaronder bio-brandstof.
Maisprijs onder druk op lange termijn
Voorraden mais in de wereld zijn krap, mede daardoor staat het eerst aflopende maart-contract voor mais op de termijnmarkt in Chicago ruim 30% hoger dan het eerst aflopende contract een jaar geleden stond. Maar op de langere termijn kan daar verandering in komen. Analisten van de nieuwssite Agrimoney gaan er vanuit dat in het derde en vierde kwartaal van 2022 de maisprijs in de Verenigde Staten onder druk komt te staan. Dit omdat de maisproductie in de VS en Brazilië zal toenemen en de Chinese vraag zal afzwakken. Hierdoor wordt het overschot mais op de wereldmarkt groter. Het december 2022-contract op de termijnmarkt in Chicago laat zien dat de notering minder hard stijgt dan het maart-contract voor 2022.
Prognose: vaste graanmarkt.
Bron: Boerderij