‘Meer ruimte voor granen in bouwplan 2023’
De graanprijzen bewegen zich al langere tijd op een hoog niveau. Met een prijs rond de € 300 per ton is tarwe financieel een interessant gewas.
Een goede reden voor akkerbouwers om met extra aandacht naar tarwe in het nieuwe bouwplan te kijken. Tarwe past prima in het huidige klimaat. Het rustgewas kan de drogere en warmere weersomstandigheden van de afgelopen jaren goed hebben. De ziekte- en insectendruk blijven meestal laag en wie droog kan oogsten, haalt een prima opbrengst binnen. Dat bleek wel uit het oogstnummer van Boerderij vorige week.
Graanteelt 2023
Zaaizaadleveranciers zien dan ook een toename van de vraag naar graanzaden, zo geven ze aan. Dat kan zomaar leiden tot 10% meer tarweareaal. Verhoudingsgewijs een grote toename. Al is er wel een slag om de arm: het seizoen is nog maar net begonnen en akkerbouwers moeten nog maar zien hoe ze invulling gaan geven aan het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn. Welke hectares gaan er naar natuurstroken, akkerranden of peulvruchten? Ook dat zal van invloed zijn op de omvang van de graanteelt in 2023.
Vooral bij telers in het Zuidwesten speelt beregeningsproblematiek een rol bij de keuze voor meer graan. Wie in de zomermaanden steeds maar weer de haspel erbij moest halen om nog enigszins een redelijke opbrengst te kunnen krijgen van bieten, peulvruchten, uien of conserven, was daar veel tijd aan kwijt en voelde dat in zijn portemonnee. Dan ligt het voor de hand om te kijken of er geen beter alternatief is. In het Noorden was de hitte minder en daarmee ook de noodzaak om rigoureuze maatregelen te nemen voor het komende jaar.
Weinig risico‘s
Hoewel de omvang nog moet blijken, zullen telers meer dan voorheen waar dat past extra hectares tarwe zaaien, zo is de verwachting. Al is het maar een hoek van een perceel; meer rustgewas is altijd goed. Bovendien is tarwe een gewas met weinig risico’s als je het vergelijkt met eiwitgewassen die als tussengewas dienen. Maar uiteindelijk draait het natuurlijk om de rekensom die de individuele boer moet maken. Voor sommige telers zal daarbij de conclusie zijn dat het gunstig uitpakt om moeizaam lopende gewassen weg te strepen tegen tarwe of gerst. En het scheelt vaak ook nog eens veel werk.
Bron: Boerderij