Meer uien naar retail voor feestdagen
Supermarkten kopen, net zoals andere jaren, voor de feestdagen meer uien in. Het verwerken van kleinverpakkingen kost meer tijd dan het vullen van bigbags, waardoor de werkdagen over het algemeen prima zijn gevuld. Daarnaast ligt begin volgende week een boot klaar voor Senegal om te laden. Dat is waarschijnlijk een van de laatste gezien het land heeft aangegeven voorlopig geen nieuw uienquotum voor in het nieuwe jaar af te geven. Verder is het redelijk rustig qua afzet en nemen exporteurs een afwachtende houding aan, omdat het onduidelijk is hoe de vraag in de tweede helft van het exportseizoen zal zijn. Er worden praktisch geen uien bijgekocht, omdat de voorraden de komende weken voldoende zijn. Er zijn deze week weinig tot geen transacties gedaan voor uien. De beurs in Emmeloord verlaagt de noteringen iets bij een rustige stemming.
Voldoende voorraden
En doordat de afzet minder hard loopt dan een paar weken geleden slinken de voorraden niet zo hard. Baalprijzen staan dan ook onder druk en bewegen grofweg tussen € 22 tot € 26 per 100 kilo, waarvan de hoogste prijzen voor drielingen worden betaald omdat deze schaars zijn.
Tweede helft afzetseizoen
Het is nog te vroeg om aan te geven hoe de vraag vanuit Europa in de tweede helft van het afzetseizoen gaat zijn. Oost-Europese landen zoals Polen zijn nog zelfvoorzienend. Het Verenigd Koninkrijk is flink aan het hamsteren uit angst door brexit zonder voorraad te zitten. Maar het is onduidelijk hoe die vraag zich ontwikkelt. Verder gaan er wel wat uien naar bijvoorbeeld Duitsland om te testen hoe de kwaliteit van de uien is. Het prijsniveau van de Nederlandse ui is vooralsnog de hoogste in Europa, waardoor de verwachting is dat de druk er voorlopig op blijft.
Prognose: prijsdruk.
Bron: Boerderij