‘Mercosur betekent ‘game over’ voor EU bietentelers’
De Française Anne Sander, die in het Europees Parlement (EP) zitting heeft namens de Republikeinen, hield vandaag in het EP een vurig pleidooi voor de Europese suikerbietentelers. Ze eist dat aan het suikerriet en de suiker die Brazilië in het kader van de Mercosur-handelsovereenkomst naar de EU mag exporteren minimaal dezelfde eisen worden gesteld als aan de suiker van de Europese akkers. Anne Sander onderstreept dat anders de Mercosur zorgt voor een ‘game over’ voor de Europese suikerbietentelers. „De eisen die de EU haar boeren oplegt, moeten door Mercosur worden gerespecteerd. In de huidige uitwerking stimuleert Mercosur dubbele normen. En dat juist in een tijd waarin we van onze boeren steeds meer vragen op het gebied van ecologische duurzaamheid”, aldus Sander in het EP.
Eerdere kritiek
Eerder dit jaar uitten de VVD-ers Helma Lodders en Wybren van Haga in een brief aan LNV minister Schouten ook al hun zorgen over het feit dat Nederlandse boeren en tuinders geconfronteerd worden met steeds strengere regels. Terwijl producten producten uit de Mercosur landen in de Nederlandse schappen terechtkomen die onder veel minder strenge voorwaarden zijn geproduceerd en waar chemicaliën aan te pas zijn gekomen die in Nederland en de EU al langere tijd zijn verboden. Lodders en Van Haga riepen de minister op om dergelijk zaken mee te nemen in het handelsakkoord.
Als Mercosur in werking treedt laat de EU het importtarief vervallen voor Braziliaanse suiker. Daarbij gaat het om 180.000 ton per jaar, voor een periode van 5 jaar. In totaal gaat het dus over 900.000 ton die vrij naar Europa mag worden geëxporteerd. Paraguay mag 10.000 ton biologische rietsuiker importeren. Naast suiker voor consumptie mag ook 450.000 ton jaarlijks worden geïmporteerd voor de productie van ethanol. Daarnaast bovendien 200.000 ton tegen een verlaagd importtarief. Volgens de Europese suikerorganisatie AIBS zorgt dit voor een totale import van 1,5 miljoen ton suiker. Omgerekend is dit de productie van 7 suikerfabrieken.
Pre-harvest bespuitingen
Wat de AIBS verder stoort zijn de teelteisen die gesteld worden aan Zuid-Amerikaans rietsuiker. Deze zijn niet vergelijkbaar met de EU-eisen. Circa driekwart van alle gebruikte gewasbeschermingsmiddelen zijn in de EU niet toegestaan. Verder staat Brazilië de productie van GMO-suikerriet toe en zijn pre-harvest bespuitingen met glyfosaat ook toegelaten.
Bron: Akkerwijzer