Minder aanvoer tafelaardappelen dan vorig jaar
De aanvoer van aardappelen naar de Alvantho-veiling in Sint-Annaland is dit seizoen een stuk lager dan vorig jaar.
Tot en met de eerste week van augustus (week 31) is ruim 800 ton minder tafelaardappelen aangevoerd dan een jaar eerder.
Sinds de eerste veilingdag op 9 juni is tot en met week 31 2.891 ton tafelaardappelen aangevoerd. In de zomer van 2016 werden tot en met week 31 ruim 3.700 ton tafelaardappelen aangevoerd. Opvallend is dat de industrie vorig seizoen ook nog eens flinke hoeveelheden afnam.
Industrie neemt minder af
“De industrie heeft dit seizoen geen noemenswaardige hoeveelheden afgenomen” meldt David Hage, directeur van de veiling Alvantho. “Het was lang koud en vervolgens droog voor de tafelaardappelen. Dat zorgt voor lagere kilo-opbrengsten. De eerste aardappelen onder plastic hadden prima opbrengsten, maar de aanvoer van de vollegrond bleek niet zo groot, omdat aardappelen die niet onder plastic zaten toch hadden geleden van de kou en droogte.”
Daarnaast was de vraag naar tafelaardappelen minder omdat importaardappelen voor lagere prijzen beschikbaar waren.
Weekaanvoer niet boven 520 ton uit
De weekaanvoer komt dit seizoen niet boven 520 ton uit (week 27). Een jaar eerder piekte de aanvoer met 660 ton in de tweede week van juli (week 28).
Het rooien verliep begin deze week goed. Het droge weer zorgt ervoor dat telers goed kunnen doorwerken. De vraag is voornamelijk naar bonken, grove partijen met de maat 60 millimeter en meer. De beschikbaarheid van aardappelen is goed te noemen. Dat komt deels omdat de afgelopen weken met wisselvallig weer niet veel aardappelen konden worden gerooid. De voorraad droge tafelaardappelen in de schuur is dan ook niet groot door de vele regenbuien.
Prijzen zakken wekelijks
De prijzen zakken wekelijks iets. Daarin beweegt de tafelaardappelmarkt mee met de dalende lijn van de termijnmarkt in Leipzig, die vanaf eind juni dalende was en sinds vorige week in wat rustiger vaarwater is terechtgekomen. Voor Doré werd vorige week gemiddeld tussen € 25 en € 30 per 100 kilo betaald. De Doré-notering startte dit seizoen met € 55 tot € 75 per 100 kilo. De prijs ligt daarmee onder het niveau van vorig jaar toen de vraag groter was.
Annet Smale
Bron:Boerderij