Natuurramp in Japan doet termijnmarkten dalen
De prijzen van graan, suiker en koolzaad zijn op de termijnmarkten in Europa gedaald. Analisten stellen dat dit een gevolg is van de natuurramp in Japan. Aangezien Japan veel voedsel importeert, menen zij dat het land gaat bezuinigen op import omdat de natuurramp zoveel geld kost. Andere analisten wijzen erop dat dit slechts een tijdelijk fenomeen is omdat door de ramp veel landbouwgrond onbruikbaar is geworden.
Japan werd vorige week getroffen door de zwaarste aardbeving die daar ooit is gemeten. De daarop volgende tsunami heeft enorme schade toegebracht in het noordoosten van het land. De agrarische termijnmarkten in Parijs en Chicago reageerden meteen met een prijsdaling en deze week gingen de prijzen nog harder onderuit. Tarwe noteerde maandag vier euro per ton lager op de termijnmarkt in Parijs. De maïsprijs zakte vijf euro en koolzaad moest zelfs 12 euro per ton inleveren. Op de termijnmarkt in Londen werd suiker tien dollar per ton goedkoper.
De Amerikaanse US Grains Council stelt dat de natuurramp invloed gaat hebben. "De havens van Kushiro, Hachinohe, Ishinomaki en Kashima zijn getroffen door de tsunami. Dat bemoeilijkt de import van graan. Ook veel veevoederfabrieken en veehouderijbedrijven zijn beschadigd door de tsunami." Het Franse marktbureau Agritel verwacht dat de ramp leidt tot lagere graanprijzen. "Het veroorzaakt lagere economische groei. Bovendien trekken beleggingsfondsen zich terug van de agrarische termijnmarkten om risico’s te verkleinen. Dat drukt de prijzen nog eens extra."
Volgens marktanalist Keith Flury van Rabobank International verwachten handelaren dat er minder vraag komt uit Japan. "Het geeft veel onzekerheid op de markten", zegt hij. Agritel ziet ook een positief effect op de prijzen. "Door de dreigende kernramp groeit het wantrouwen tegenover kernenergie. Bovendien hebben de onlusten in Noord-Afrika de wereld nog eens gewezen op de sterke afhankelijkheid van aardolie. Het kan een stimulans zijn voor de productie van bio-energie. Dat steunt op termijn de graanprijzen."
Analist Carsten Fritsch van de Duitse Commerzbank ziet een ander effect. "Er is veel landbouwgrond in Japan onbruikbaar geworden door de overstromingen. Daarom moet Japan op termijn juist meer importeren." Analist Luke Mathews van de Commonwealth Bank of Australia vermoedt een eerder negatieve trend. "De termijnmarkten hadden al last van een negatieve stemming. Die is door de ramp nog eens extra versterkt."
bron | | in samenwerking met agd.media