Nederlandse aardappelverwerkers kopen veel minder in buitenland
De Nederlandse aardappelverwerkers hebben in november veel minder aardappelen aangekocht in het buitenland dan gewoonlijk.
De Nederlandse aardappelverwerkers importeerden in november 97.500 ton aardappelen. Dat is de kleinste maandelijkse hoeveelheid importaardappelen sinds januari 2020. In de laatste zestig maanden kwam het slechts zes keer voor dat de import lager was dan afgelopen maand. De verwerkte hoeveelheid aardappelen in november bestond voor 29,8% uit importaardappelen. In oktober lag dat aandeel nog op 37,5%.
Lage hectareopbrengsten
De oorzaak zijn de lage hectareopbrengsten in de landen om ons heen. Ook daar moeten de aardappeltelers eerst hun contracten met de verwerkers volleveren voor ze aardappelen op de vrije markt kunnen aanbieden. De Northwestern European Potato Growers (NEPG) schat dat de aardappeloogst in de vier belangrijkste aardappellanden (België, Duitsland, Frankrijk en Nederland) uitkomt op 21,2 miljoen ton. Dat is 6% minder dan vorig jaar, ondanks dat het aardappelareaal in deze vier landen met 3,2% is gegroeid. Vooral in delen van België en Frankrijk kampen de telers met zeer lage opbrengsten door droogte. Sommige boeren hebben zelfs onvoldoende aardappelen geoogst om aan hun leveringscontracten te voldoen.
Ondanks dat de verwerkers veel minder aardappelen hebben aangekocht in het buitenland dan in oktober, valt de totale verwerking hoger uit. Volgens gegevens van brancheorganisatie Vavi hebben de verwerkers in november 229.800 ton aardappelen verwerkt. Dat is 7,8% meer dan in oktober dit jaar. In Nederland zijn de hectareopbrengsten meegevallen. Vooral in het noorden van Nederland haalden de telers hoge opbrengsten doordat er op gunstige momenten regen viel en doordat ze in droge perioden konden beregenen.
Nederlandse aardappelverwerkers verwerken veel
Het is opvallend dat de verwerkers de afgelopen novembermaand op volle toeren hebben gedraaid. Vorige maand is 229.800 ton aardappelen verwerkt. Dat is maar liefst 20% meer dan het gemiddelde van alle novembermaanden in de laatste tien jaar. Dit is opvallend vanwege de sterk gestegen energiekosten. Verwerkers proberen zo weinig mogelijk voorraad op te bouwen om de bewaarkosten te beperken. Blijkbaar kunnen de verwerkers goed profiteren van de gestegen vraag wereldwijd naar aardappelproducten.
Bron: Food Agribusiness