Nieuwe graancontracten floppen bij de vleet
Beursbedrijven starten regelmatig nieuwe termijncontracten voor graan. Dat gaat ze slecht af.
Het valt de termijnmarkten niet mee om nieuwe graancontracten te lanceren. Ook de start van de nieuwe tarwe- en maiscontracten op de termijnmarkt in Chicago is bepaald niet veelbelovend. Maandag begon daar de handel in termijncontracten voor tarwe en mais uit de Zwarte Zee-regio. Daar zijn nog geen posities op ingenomen.
Weinig belangstelling brouwgersthandel
In Chicago staat de grootste termijnmarkt voor graan ter wereld. Dat is de CBOT, die eigendom is van de Chicago Mercantile Exchange (CME). In Europa staat de grootste graanmarkt in Parijs, de Matif, die eigendom is van Euronext. Beide beursbedrijven proberen regelmatig nieuwe termijncontracten voor graan te lanceren. In 2010 startte Euronext met een termijncontract voor brouwgerst in Parijs. Marktkenners reageerden toen al sceptisch omdat er in brouwgerst veel minder gehandeld wordt dan in andere granen. In 2015 stopte Euronext met de brouwgersthandel vanwege gebrek aan belangstelling.
Termijncontract Zwarte Zee-gebied stelt niks meer voor
Ook de CME lanceert regelmatig nieuwe termijncontracten. De CME startte in juni 2012 met een termijncontract voor de levering van tarwe in het Zwarte Zee-gebied. Want Rusland speelde een steeds grotere rol op de tarwemarkt. Het contract staat nog op de lijst van contracten van Chicago, maar er zijn geen openstaande posities. Het contract stelt dus niks meer voor.
{{foto,2}}
Nieuw tarwecontract
In september 2016 begon de CME weer een nieuw tarwecontract, dit keer voor de levering van Europese tarwe in Franse havens. Daarmee wilde de CME marktaandeel afsnoepen van Euronext in Parijs. De handel in EU-tarwe startte vorig jaar met enkele tientallen contracten per dag, maar ligt nu vrijwel stil. Er staan nog twaalf posities open bij EU-Wheat. Ook dat stelt niks voor. Ter vergelijking: bij zachte tarwe staan in Chicago 538.184 posities open.
Maiscontract Zwarte Zee
Deze week startte de CME met een tarwecontract en een maiscontract voor de Zwarte Zee, omdat deze regio steeds belangrijker wordt in de wereldwijde graanhandel. De handel van het geflopte contract uit 2012 was gebaseerd op de werkelijke levering van tarwe in bepaalde havens in Oekraïne of Rusland. De nieuwe contracten worden alleen financieel afgewikkeld, zonder werkelijke levering. De contracten zijn gebaseerd op de specificaties van de referentieprijzen van marktbureau S&P Global Platts. De handel in Black Sea Wheat en Black Sea Corn begon afgelopen maandag. Dinsdagmiddag had zich nog geen enkele koper of verkoper gemeld: het aantal openstaande posities is nog steeds nul. Gezien deze start lijkt het erop dat ook deze nieuwe graancontracten gaan floppen.
Bron Boerderij