Omzet Cosun stijgt met 33 procent in ‘turbulent jaar’
- Omzet Cosun met 33 procent gestegen naar 3.047 miljoen euro door hogere prijzen en volumegroei.
- Sterk oplopende kosten over de hele linie maken prijsverhogingen noodzakelijk.
- Voorlopig bedrijfsresultaat vóór ledentoeslag stijgt van 43 miljoen naar 196 miljoen euro.
- Bietenprijs loopt op van 40 naar 68,75 euro door verbeterd resultaat en nieuwe ledentoeslagsystematiek. De hogere bietenprijs is noodzakelijk om de kostenstijging op de akker op te vangen.
- Voorlopig nettoresultaat na ledentoeslag stijgt van circa 8 naar 75 miljoen euro.
De omzetstijging komt door positieve prijsontwikkeling (+28 procent) en volumegroei (+5 procent). Het bedrijfsresultaat, inclusief incidentele resultaten, is in 2022 met 153 miljoen gestegen tot 196 miljoen euro. Alle bedrijfsonderdelen hebben bijgedragen aan deze toename.
Het bedrijf maakte gisteren al bekend dat de bietenprijs is gestegen van 68,75 euro per ton. Dit is maar liefst 28,75 euro hoger dan 2021, toen deze 40 euro was. De totale ledentoeslag komt over 2022 uit op 235 miljoen.
Hogere ledentoeslag door sterk gestegen prijzen
Cosun introduceerde in 2022 een nieuw ledentoeslagsysteem. Hierin wordt de ledentoeslag op de geleverd bieten bepaalt op basis van het resultaat van het afgesloten boekjaar en voor een deel ook op basis van het verwachte suikerresultaat van het volgende jaar. Zo wordt de ledentoeslag beter gekoppeld aan de resultaten die gerealiseerd worden met de geleverde bieten.
Lees ook: Cosun speelt met nieuwe systematiek bietenprijs perfect in op toenemende concurrentie op de akker
De sterk gestegen suikerprijs in 2023 draagt hierdoor substantieel bij aan de ledentoeslag en bietenprijs. De hogere bietenprijs draagt bij aan het rendement van de bietenteelt. Deze staat door kostenstijgingen bij akkebouwers onder druk.
Bietenprijs
De ledenbietenprijs van 68,75 is vastgesteld bij een standaardgehalte van 17 procent en een winbaarheid van 91.Bij gemiddelde kwaliteit komt dit vanwege het suikergehalte (16,5 procent) en een winbaarheid van 90,4 uit op 65,30 euro per ton. De gemiddelde opbrengst per hectare bedraagt 5.505 euro. In 2021 was dit nog 3.114.
Voor Cosun betekent dit dat na ledentoeslag een nettoresultaat van 75 miljoen euro overblijft. In 2021 was dit zo’n 8 miljoen. Het nettoresultaat is dus flink omhooggegaan.
‘Turbulent jaar’
CEO Hans Meeuwis blikt terug op 2022. „We kijken terug op een turbulent 2022. Met de oorlog in de Oekraïne, de gerelateerde energiecrisis, de forse inflatie en uitdagingen in onze agrosector leven we in een nieuwe realiteit. Desondanks laten we een flink herstel van het resultaat zien en realiseren we een bietenprijs die leden helpt om toegenomen kosten op de akker op te vangen.”
Bron Akkerwijzer