Oogsttijd zet druk op graanprijzen
Een notering voor tarwe of gerst zat er deze week niet in voor de graanbeurs Groningen. Er waren in de afgelopen week geen transacties tot stand gekomen. Voor de nieuwe oogst werd aanzienlijk lager geboden. De graanmarkt is duidelijk in overgang. Dat heeft met name gevolgen voor de prijzen van gerst.
Gerst nieuwe oogst in Zuid-Europa
Tot dusver leefde in het aflopende marktjaar de gerstprijs enigszins boven zijn stand. Waar normaal de gerstprijs zich zo’n € 10,00 per ton onder de voertarweprijs bevindt, stonden de beide prijzen dikwijls naast elkaar of binnen heel kleine marges. Het gaat nu zo hard omdat in Zuid-Europa al gerst wordt binnengehaald. Dat leidt tot opruimen van wat er nog ligt in de (Franse) schuren, om althans nog iets van het prijsverschil tussen ‘oud’ en nieuw mee te kunnen pikken. De markt is voor directe levering immers erg krap voorzien. Dat geldt ook voor voertarwe.
Maisareaal
Nog steeds staat wereldwijd mais in het middelpunt van de belangstelling. Vooral gezien droogteproblemen in de VS en in Brazilië zijn nieuwe areaalcijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA in de laatste weken met spanning afgewacht. Marktanalisten verwachten dat het maisareaal groter zal uitvallen dan bij de vorige raming in maart werd gezegd.
De omvang is lastig te voorspellen, vanwege het hoge prijspeil van de mais kan relatief veel zijn bijgezaaid, ook op minder gunstig gelegen percelen. Een gehoorde toename is 800.000 ha. Dat is ruim 2% op het totaal van 37 miljoen ha. Het komt overeen met onderzoek van Farmer’s Business Network (FBN), een wereldwijd boerennetwerk. FBN voorziet ook bijna 2% toename van het areaal zomertarwe ten opzichte van de maartcijfers van USDA, maar 1,3% minder soja.
Prognose: prijsdruk.
Bron: Food Agribusiness