Oorlog houdt graanmarkt in zijn greep
Het is de oorlog in Oekraïne die het ’m doet. Als uitzicht op een eind aan deze oorlog weer wat wegebt, dan gaan de prijzen omhoog. Zodra er weer een sprankje hoop komt op een einde aan het geweld, dan laten ze de prijzen ook weer wat vieren.
Speculanten zijn er als de kippen bij om een graantje mee te pikken en dat leidt tot een zeer wispelturige prijsontwikkeling. Begin deze week staat weer in het teken van dalende prijzen, nadat er juist vorige week weer een flinke sprong omhoog is gemaakt. Parijs noteerde voor levering mei 5,4% hoger dan de week ervoor, op € 381,25 per ton. Nieuwe oogst ging nog harder omhoog; met een plus van bijna 8% kwam een niveau van € 350 per ton in zicht.
Graanvervoer per spoor
Ondanks het oorlogsgeweld meldt het Oekraïense ministerie van landbouw dat een begin is gemaakt met het zaaien van de zomergewassen. Daarbij wordt opgemerkt dat boeren kiezen voor makkelijker te telen gewassen als erwten, gerst en haver in plaats van mais en zonnebloemen. Bovendien wordt er vooralsnog rekening gehouden met een areaal dat door de oorlog een derde kleiner uitvalt dan vorig jaar.
Aan de andere kant wordt er ondertussen ook weer een begin gemaakt met de export van granen vanuit Oekraïne. De normale route via de Zwarte Zee is echter uitgesloten, omdat de Russen die weg blokkeren. Om het graan toch te kunnen exporteren, worden pogingen gedaan met het vervoer per trein richting de Donau, meldt adviesbureau APK-Inform. Enkele duizenden tonnen mais zouden via de westelijke route al zijn uitgevoerd.
Volgens Oekraïne is tot vlak voor het begin van de oorlog al 18,1 miljoen ton tarwe geëxporteerd. Deze hoeveelheid is bijna een derde groter dan in dezelfde periode vorig jaar. Door de Russische invasie kwam de uitvoer stil te liggen.
Prognose: lagere prijzen.
Bron: Boerderij