Opbrengst suikerbieten blijft laag door weinig zon
De gemiddelde verwachte suikeropbrengst blijft volgens Cosun Beet Company steken op 13,6 ton suiker per hectare. Er is sprake van meer schade door bodemschimmel aphanomyces.
De opbrengstverwachting is onveranderd en blijft met de eerder voorspelde 13,6 ton suiker achter op het vijfjaargemiddelde. In de afgelopen periode was er te weinig zonlicht. De zomer is voor de suikerbieten daarom niet optimaal. Zon en koude nachten helpen om het suikergehalte te laten stijgen.
In het algemeen is dit jaar, in tegenstelling tot voorgaande jaren, de natuurlijke watervoorziening voor de bieten voldoende. Daardoor is er nauwelijks beregend in de suikerbieten.
Plaatselijk levert echter een overmaat aan water een beperking op in de groei. Tevens zijn langs de rivieren in het Zuiden, als gevolg van de overstroming, enkele honderden hectares bieten verloren gegaan.
Door de temperatuur en het vochtige weer blijft het volgens Cosun belangrijk om aandacht te houden voor bladschimmels. Het weer was voor, zowel cercospora als stemphylium, op veel percelen gunstig voor infectie. De sensoren geven op veel percelen hoge infectiewaarden aan voor beide bladschimmels. Aantasting door vergelingsziekte is dit jaar beperkt.
Aphanomyces
In de regio’s Drenthe en Groningen komt dit jaar opvallend meer schade door de bodemschimmel aphanomyces voor. De trage begingroei en natte omstandigheden in combinatie met een minder goede bodemstructuur en een te lage pH zijn volgens het IRS vaak de oorzaak. De aantasting komt in alle rassen voor, maar sommige rassen hebben er meer last van. In andere gebieden in Nederland zijn hier minder problemen mee.
Het ras Caprianna KWS blijkt gevoelig voor aantasting door aphanomyces. Om het risico op aantasting door deze schimmel te beperken adviseert het IRS dit ras niet op zand- en dalgrond in te zetten. Er is nog onvoldoende informatie beschikbaar over de gevoeligheid voor aphanomyces van de andere rassen. Hiervoor is nader onderzoek nodig.
Bron: Boerderij