‘Pool goede keuze, wel vergelijken over meerdere jaren’
Uienteelt is een speculatieve teelt. De prijs kan enorm variëren
Voor oogst 2021 bleef de uienprijs vrij vlak waardoor de verschillen in betaling niet spectaculair zijn. Gekeken naar wat uien achtereenvolgende jaren hebben opgebracht, zoals te zien is in de kleine tabellen bij de uienpools in het Boerderij-overzicht, wordt echter duidelijk dat de verschillen tussen jaren enorm zijn.
Een pool is een goede keuze voor de teler die zijn risico’s wil beperken
Een pool beoordelen op zijn resultaten doe je daarom ook niet per jaar, maar over een periode van meerdere jaren. En dan vlakken de onderlinge verschillen weer af. De pool die het ene jaar aan de bovenkant scoort, kan het andere jaar onderin zitten. Maar het principe blijft: een pool eindigend met een resultaat richting het gemiddelde van de markt. Zowel per seizoen als over meerdere seizoenen gerekend. Daarom is een pool een goede keuze voor de teler die zijn risico’s wil beperken.
Risicovol
Maar het is net als met aandelen: een fonds dat risicovol opereert maakt kans op de hoofdprijs, maar ook kans op een zeperd. Een pooldeelnemer beperkt zijn risico door te kiezen voor een pool met een lange looptijd. Hoe langer de looptijd van de pool, hoe zekerder de uitbetaling rond een gemiddelde van het seizoen. Hoe korter de looptijd, hoe groter de kans op een topprijs, maar ook grotere kans op een misser. Aan de teler de keuze welk risico hij wil nemen.
Helder vergelijken
In een pool met bewaarvergoeding hangt de betaling af van het moment van leveren. Niet elke pool hanteert dezelfde bewaarstaffel, maar publiceert vaak maar één prijs naar de buitenwereld. Pools hanteren soms wel of soms niet een uitbetaling naar grofte. Ook met transportkosten, die inmiddels steeds belangrijker worden, wordt verschillend omgegaan. Goed vergelijken kun je pools dus alleen wanneer de diverse oorzaken waardoor de uitbetaling wordt bepaald, gelijk worden gesteld.
Transparantie is de basis voor een goede beoordeling
De bewaarvergoeding wordt duidelijk door de uitbetaling op dezelfde levermomenten te vergelijken. Door dat jaar na jaar zoals in het Boerderij-overzicht op dezelfde manier te doen, ontstaat inzicht in hoe de pools presteren. Een punt waarin pools onderling ook verschillen is het volume dat wordt ingebracht. Hoe groter het volume, hoe meer verkoopmomenten de pool ook automatisch zal hebben en hoe meer dus de uitbetaling rond een gemiddelde uit zal komen. En hier dus ook weer het beperken van risico: een pool met een groot volume zal meer op een gemiddelde prijs uitkomen dan een pool met een relatief klein volume.
Koudwatervrees
Dat het volume van een pool interessante informatie is bij het duiden van het Boerderij-overzicht, daar is iedere poolbeheerder het mee eens. Op de vraag welk volume er voor de betreffende pool mag worden ingevuld, blijft het dan helaas weer stil: “dat gaan we vertellen als anderen het verteld hebben”. Zoals sommige poolbeheerders ook twijfels hebben over de betrouwbaarheid van de cijfers die collega’s communiceren. Maar ook de vraag of ze een voorbeeld kennen van een cijfer dat niet klopt, blijft onbeantwoord. Koudwatervrees is er ook nog steeds. Er zijn pools die menen onvergelijkbaar te zijn en dus geen enkel cijfer naar buiten brengen. Transparantie is de basis voor een goede beoordeling. En daar valt nog wel wat te verbeteren.
Bron Boerderij