Prijsdalingen graan in een weermarkt
De oogstvooruitzichten drukken op de tarweprijzen van de termijnmarkt in Parijs.
In Canada en in het noorden van de Verenigde Staten verwelkomen de telers de langverwachte regen in de graangebieden. Het verbetert de vooruitzichten op de oogst. De zomertarwe is er zacht gezegd nogal aan regen toe, slechts 16% verdient nog de kwalificatie ‘goed tot uitstekend’. De situatie is er dus nog steeds niet stabiel.
Oogstprognose in EU
In de EU is de prognose voor de oogst juist wel goed. In Frankrijk zijn misschien wat zorgelijke ontwikkelingen rond het graan wat betreft de kwaliteit, omdat daar in bepaalde delen te veel neerslag is geweest. De oogstvooruitzichten drukken op de tarweprijzen van de termijnmarkt in Parijs. Voor het eerst sinds begin april kwam er op dinsdag 6 juli een notering onder € 200,00 per ton voor september 2021, het eerst aflopende contract tarwe.
Maisprijzen VS
Ook in het westelijke deel van de Amerikaanse ‘corn belt’, het maisproductiegebied in het middenwesten van de Verenigde Staten, is er een weersomslag. Dat is net op tijd, omdat er bij de mais nu de fase van kolfzetting begint. Zicht op koeler weer gepaard met regen drukt in de VS dan ook de maisprijzen. En ook al is groeizamer weer ook hier hard nodig, de kwaliteit van het gewas is aanzienlijk beter dan die van de genoemde zomertarwe.
Tarweprijzen gedaald
Op de tarwemarkt zijn nu meerdere landen rond de Middellandse Zee, zoals Algerije, actief met inkopen. Dit in navolging van Egypte, dat tarwe kocht van Roemenië en Rusland. De prijzen zijn gezakt, wat de animo om tarwe in te slaan bevordert. Zo kocht Turkije volgens berichten van marktbureau Agritel 350.000 ton maaltarwe.
Roemenië kan net als Oekraïne bogen op een heel goede tarweoogst en gaat daarmee nogal agressief de markt op, aldus Agritel. Het verhoogt de druk op de prijzen van tarwe, waaraan ook Rusland debet is.
Bron: Food Agribusiness