Prijzen voedselgrondstoffen verder omlaag in augustus
Voedselgrondstoffen werden in augustus weer iets goedkoper dan een maand eerder. Dat blijkt uit de maandelijkse voedselprijsindex van Wereldvoedselorganisatie FAO. Alle grondstof-groepen (granen, plantaardige oliën, suiker, vlees en zuivel) zagen dalingen van de prijzen. De plantaardige oliën daalden het hardst in prijs.
De voedselprijsindex daalde met 2% ten opzichte van een maand eerder. Daarmee kwamen de prijzen dichter bij het niveau van vorig jaar en is het verschil nog 8%. Het is de vijfde opeenvolgende maand dat de prijzen daalden na eerdere forse stijgingen.
De granenindex daalde met 1,4%, maar stond nog ruim 11% boven de waarde van augustus 2021. Door verbeterde productievooruitzichten in Canada, de Verenigde Staten en Rusland, meer uitvoer uit de havens in Oekraïne en voortdurende oogst op het noordelijk halfrond daalden de tarweprijzen. De wereldprijzen van mais stegen echter licht door lagere productievooruitzichten in de EU en de VS als gevolg van droogte.
De index van plantaardige oliën daalde met ruim 3%, waardoor die iets onder het niveau van vorig jaar kwam. De prijzen van palm-, zonnebloem- en koolzaadolie waren lager, wat de hogere prijzen van sojaolie meer dan compenseerden. Door hervatting van de export uit Oekraïense havens was er weer meer beschikbaarheid van zonnebloemolie. Door slechte weersomstandigheden in de VS zijn er echter zorgen over de productie en beschikbaarheid van soja daar.
De suikerprijsindex daalde met 2% naar het laagste niveau sinds juli vorig jaar. India verhoogde het suikerexportplafond en de ethanolprijzen in Brazilië daalden, waardoor er waarschijnlijk meer suikerriet voor suikerproductie beschikbaar komt. De lager dan verwachte suikerproductie in Brazilië en de droge weersomstandigheden in de EU zorgden ervoor dat de prijzen niet verder daalden.
Ook de dierlijke grondstoffen vlees en zuivel daalden in prijs. De prijsindex van zuivel daalde met 2%, maar ligt nog steeds 24% boven de waarde van vorig jaar. De internationale prijsnoteringen voor boter en melkpoeder daalden doordat het aanbod voldoende was voor de vraag. Ook verwacht de markt dat er een grotere aanvoer vanuit Nieuw-Zeeland zal zijn in het nieuwe productieseizoen. Tegelijkertijd is de melkproductie in West-Europa en de VS wel lager is. De kaasprijzen stegen wel door sterke internationale en interne vraag.
Tot slot daalde de vleesprijsindex voor de tweede opeenvolgende maand. In juni werd nog een record bereikt. Zowel de wereldprijzen voor pluimveevlees als rundvlees daalden als gevolg door minder vraag en iets meer aanbod. Daarentegen stegen de prijzen voor varkensvlees door een aanhoudend laag aanbod van slachtrijke varkens.