Prijzen voor oliezaden stabiliseren
De prijsontwikkeling bij de oliezaden laat in het algemeen een verdere stabilisering zien. Volgens diverse analisten heeft de markt voor oliezaden na de sterke prijsdaling in september de bodem bereikt.
Alle berichten over een wereldwijd grote oogst aan oliezaden is inmiddels in de prijsvorming verwerkt. Tenminste, dat mag worden opgemaakt uit de stabilisatie die sinds deze maand is opgetreden in de prijzen van sojabonen. Belangrijk blijft daarbij echter de houding van China als belangrijke importeur van sojabonen. Handelaren zijn beducht voor signalen die wijzen op een mogelijk tragere economische groei in China, want dat kan betekenen dat de wereldhandel in sojabonen een flinke knauw krijgt. Vooralsnog wordt er echter van uitgegaan dat China dit seizoen zo'n 7 procent meer soja importeert.
De prijs van koolzaad liet begin deze maand op de termijnmarkt in Parijs nog een aardige stijging zien, maar inmiddels is gebleken dat deze opleving zeer tijdelijk was. Voor komend jaar wordt weliswaar in de Europese Unie een 3 procent kleiner areaal voorzien, maar vooralsnog heeft de Europese markt een bijzonder grote oogst te verwerken.
De Europese organisatie van graanhandelaren Coceral raamt de gemiddelde opbrengst per hectare dit jaar op meer dan 3,5 ton per hectare. In Duitsland is zelfs bijna 4,5 ton koolzaad per hectare geoogst. De grote productie heeft de prijzen stevig gedrukt. Een jaar geleden betaalde men in Parijs voor het termijncontract november 2014 nog €380 per ton. Inmiddels ligt deze prijs ruim €60 lager.
Bron Boerderij