Regen voor veel uienpercelen te laat
De achterstand door de droogte is niet meer in te halen. Het neerslagtekort is tot 4 juni opgelopen tot pakweg 170 millimeter in het Noordoosten en 190 millimeter in het Zuidwesten.
Gewasstand uien zorgelijk
De gewasstand is dan ook het meest zorgelijk in Zeeland, waar beregenen niet overal kan. Van de Zeeuwse zaaiuienpercelen staat 10% slecht, 30% heel matig, 30% redelijk en 30% goed. Dat is de inschatting van Rinus Struik van uienveredelingsbedrijf De Groot en Slot.
Die 10% slechte zaaiuien staan in Noord- en Zuid-Beveland, Schouwen-Duiveland en Zeeuws-Vlaanderen. Meerdere percelen zijn vernietigd. Het gewas was nagenoeg onzichtbaar, zo verpieterd stonden de plantjes erbij. Doorgaan met de teelt had geen zin meer, oordeelden de telers. Een zeer uitzonderlijke situatie.
De plantuien staan er beter op, maar dat wordt ook geen topper met grosso modo 20-30% minder. Mooie percelen zijn echter ook zeker wel te vinden.
Zonder beregening is het een drama. Niet alleen in de uien, maar in alle gewassen
André Boot van groentezaadbedrijf Hazera sluit zich bij Struik aan. “Zonder beregening is het een drama. Niet alleen in de uien, maar in alle gewassen. De top is van de opbrengst af, dat is zeker. Dat geldt overal. Een landelijk gemiddelde van 65 ton uien per hectare gaan we niet redden. Daar hoef je geen helderziende voor te zijn om dat te voorspellen. De voorspelde regen lijkt een druppel op de gloeiende plaat te worden.”
Plantenstand extreem laag
In Zeeland staan veel percelen waar de plantenstand zo laag is, vertelt Boot, dat je er in een normaal jaar de stekker uit zou trekken. Maar dit jaar is zo extreem dat amper een alternatief te bedenken is.
Bruine bonen kunnen nog, eventueel. “Nooit eerder was het drie voorjaren op rij zo ontzettend droog. Het is gewoon een ramp.”
Uien in de knel qua ontwikkeling door droogte
De uien komen in de knel qua ontwikkeling. Het is immers een gewas dat erg op daglengte reageert. Boot: “Tot de langste dag maken uien bladrokken aan. Daarna draait de sapstroom om en wordt de bol gevuld. Als er weinig blad is, is de uienplant te klein voor een goede opbrengst. Die uien kunnen zelfs bouten worden.”
Oppassen voor trips
De uien hebben het dus moeilijk. In combinatie met het droge en warme weer dat we gehad hebben, betekent dat oppassen voor plagen zoals trips. Die hebben de ideale omstandigheden om toe te slaan en schade te veroorzaken. Hier en daar worden tripsmeldingen gedaan vanuit de uien.
Bron: Boerderij