Relatief lage suikerprijs, ondanks mondiaal tekort aan suiker
In de afgelopen maanden steeg de suikerprijs hard als gevolg van het verwachte tekort. Eind april 2020 stond de prijs nog op een laagterecord van 9,38 dollarcent per pond. Een dieptepunt dat sinds juni 2007 niet meer is voorgekomen. Daarna raakte de prijs in de lift: tot aan het einde van 2020 steeg de prijs met 57 procent. Die stijgende lijn zette zich dit jaar voort. Van 1 januari dit jaar tot en met half februari is de prijs inmiddels gestegen met zo’n 7 procent. Maar nog steeds is de suikerprijs relatief laag, voegt Burgering daar aan toe.
Logistieke problemen
De krappe suikermarkt is een gevolg van onder meer logistieke problemen en het tekort aan containers. De krapte blijft dit seizoen voortduren, voorziet de econoom. Samen met de sterkere Braziliaanse real richting eind 2022 ligt een verdere stijging van de suikerprijs voor de hand.
Azië is de grootste suikerconsument. Het continent is goed voor circa 40 procent in de mondiale consumptie van suiker. Twee landen, India en China, zijn samen al goed voor 25 procent. Op mondiaal niveau groeit de vraag naar suiker circa 1 procent op jaarbasis, Azië zit daar met gemiddeld 1,2 procent net boven.
Sterkste groei in Midden-Oosten en Afrika
De sterkste consumptiegroei is te zien in het Midden-Oosten en Afrika: hier groeit de vraag naar suiker met gemiddeld 2,5 procent per jaar, In Europa en op het Amerikaanse continent neemt het animo voor suiker al jaren flink af. Hier is amper groei van de vraag te zien of is zelfs krimp waarneembaar. Burgering wijt dit aan het debat over de gezondheid dat in deze werelddelen wat actiever is. Ook in Nederland neemt het bewustzijn toe. Mede daardoor is over de afgelopen vijf jaar de vraag naar suiker met gemiddeld 1,5 procent op jaarbasis afgenomen.
Bron: Akkerwijzer