Rijnlandse suikerbietentelers: nog steeds oneerlijke concurrentie binnen EU
Duitse suikerbietentelers ondervinden nog steeds oneerlijk concurrentie van telers uit andere EU-landen. „In 11 van de 19 EU-lidstaten ontvangen bietentelers in een of andere vorm financiële ondersteuning van hun regering. Bovendien zijn in die landen gewasbeschermingsmiddelen toegelaten die in de Duitse bietenteelt verboden zijn.” Dat stelt Bernhard Conzen als voorzitter van de Rijnlandse Bietentelers organisatie (RRV). De RRV houdt deze dagen haar voorjaarsbijeenkomsten in het Rijnland. Conzen verwijst daarbij concreet naar het gebruik van neonicotinoïden. Het verbod hierop doet zich ook in de Duitse bietenteelt voelen. Hij vindt het niet kunnen dat in andere EU-lidstaten wel met neonicotinoïden gecoat zaad mag worden gebruikt en in Duitsland niet. „Daardoor worden wij flink benadeeld,” verzucht Conzen. Samen met zijn zoon heeft hij een akkerbouwbedrijf in het pal over de grens bij Sittard-Schinveld gelegen Gangelt.
Brussel
Als bron van deze ellende wijst Conzen naar Brussel. „De huidige EU-landbouwpolitiek zorgt voor deze vorm van oneerlijke concurrentie. Ze heeft zo ook mede bijgedragen aan het suikeroverschot in de EU en de zeer lage suikerbietenprijzen.” In de ogen van Conzen is deze EU-politiek onrechtmatig en gaat in tegen de basisprincipes van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Hij vindt het teleurstellend dat de politiek blijft weigeren om concrete stappen te ondernemen tegen deze vormen van oneerlijke concurrentie. In het kader van de nieuwe GAP gaat Conzen en zijn RRV eisen dat de gekoppelde bietenondersteuning wordt verboden, er eenheid komt in de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en vragen om EU-breed een actief bietenteelt management te mogen opzetten.
Oogst 2019-2020
In het oogstjaar 2019 bedroeg de gemiddelde suikerbietenopbrengst in het Rijnland 76 ton met een gemiddeld suikergehalte van 17,5 procent. Dit betekent een gemiddelde suikeropbrengst van 13.388 kg/ha. „Een opbrengst die we begin september nog niet voor mogelijk hadden gehouden,” aldus Conzen. Hij wijst wel op de opvallend grote opbrengstverschillen per regio. „Vooral het gevolg van de sterk verschillende weersomstandigheden.”
Green Deal
Met het oog op de Green Deal van de EU-landbouwpolitiek waarschuwt Conzen de politiek om het hoge ecologische nut van de suikerbietenteelt niet uit het oog te verliezen. „Met het oog op de vruchtwisseling, de stikstofefficiëntie en het afvangen van CO2 is onze suikerbietenteelt een topper. Het is daarom zaak dat onze prima arbeid op onze akkers door een goede landbouwpolitiek wordt beschermd.”
Bron: Akkerwijzer