Rusland verstoot EU van tarwetroon
Rusland wordt dit seizoen voor het eerst de grootste tarwe-exporteur in de wereld.
Het land verdringt de EU van de eerste plaats, blijkt uit de laatste Wasde-graanprognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). USDA verwacht dit seizoen 2016/2017 een wereldhandel van 168 miljoen ton tarwe, dat landen verkopen aan buitenlandse afnemers. Rusland heeft met 30 miljoen ton een aandeel van 18%. Daarna volgt de EU die 27 miljoen ton tarwe aan derde landen verkoopt. Dat is goed voor 16% marktaandeel. De VS is volgens het eigen landbouwministerie goed voor een tarwe-export van 26 miljoen ton.
Profijt van goedkope roebel
Rusland haalt een recordoogst van 72 miljoen ton tarwe binnen (vorig seizoen 61 miljoen ton). De oogst in de EU valt echter tegen met 148 miljoen ton tarwe, tegen 160 miljoen ton vorig seizoen. Daarnaast profiteren de Russische exporteurs van de goedkope roebel.
Daar komt nog bij dat Frankrijk verreweg de grootste tarwe-exporteur is in de EU. Daar valt door regen de kwaliteit van de tarwe en de opbrengst zwaar tegen. Volgens het Franse marktbureau Stratégie Grains voldoet slechts 79% van de Franse tarwe aan de specificaties voor maaltarwe. Dat was vorig jaar 88%. Dat drukt de export vanuit de EU naar hooguit 25 miljoen ton, verwacht het marktbureau, terwijl USDA nog uitgaat van 27 miljoen ton. Als Stratégie Grains gelijk krijgt, zakt de EU naar de derde plek van tarwe-exporteurs en moet dan Rusland en de VS voor laten gaan.
Op de wereldmarkt voor mais blijft de VS heer en meester met een aandeel van 40%. Argentinië is nummer twee met een aandeel van 17%. Op de wereldmarkt voor sojabonen is Brazilië de grootste exporteur (aandeel 43%), daarna de VS (38%).
Bron Boerderij