Rusland wordt nummer één op tarwemarkt
Rusland wordt dit seizoen voor het eerst in de geschiedenis de grootste exporteur van tarwe in de wereld.
Voorheen waren de EU en de VS heer en meester op de tarwemarkt. Rusland heeft de tarweproductie de laatste vier jaar enorm weten op te voeren. Dat drukt de tarweprijs in de EU. Rusland en de EU zijn grote concurrenten van elkaar op de belangrijke afzetmarkten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.
Rusland neemt tarwemarkt over
Een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) noemt een aantal redenen waarom Rusland de koppositie kan overnemen op de tarwemarkt. “De roebel is sterk in waarde gedaald ten opzichte van de dollar en de euro. Daardoor is tarwe uit de EU duurder ten opzichte van Russische tarwe op de afzetmarkten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.”
Daarnaast heeft Rusland goede oogstjaren gehad, zegt de RVO-woordvoerder. “Door de zachte winters is weinig tarwe uitgewinterd en het was goed weer tijdens het groeiseizoen. Daardoor oogstte Rusland de laatste twee jaar een record aan tarwe. De voorraden zijn bijna verdubbeld. Ook daardoor is er dit seizoen veel tarwe beschikbaar voor de export. Maar de situatie kan snel veranderen. De Russische akkerbouwers oogsten gemiddeld 2,8 ton tarwe per hectare. Ze gebruiken weinig kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Als het groeiseizoen een keer tegen zit, kan de tarweproductie heel hard dalen in Rusland.”
Tarweproductie in Rusland
Vier jaar geleden speelde Rusland een veel kleinere rol op de tarwemarkt. In 2013/2014 exporteerde het land 18,6 miljoen ton, tegen 32 miljoen ton door de VS en de EU. Sindsdien produceert Rusland aanzienlijk meer tarwe. In 2013/2014 kwam er 52,1 miljoen ton tarwe van de akkers. Dit seizoen verwacht Rusland een tarweoogst van 77,5 miljoen ton. Dat is een stijging van 49% in vier jaar. Daarvan is 31,5 miljoen ton beschikbaar voor de export. Afgelopen seizoen 2016/2017 was de VS de grootste leverancier op de wereldmarkt met een export van 28,7 miljoen ton. Daarna volgde Rusland met 27,8 miljoen ton en de EU met 27,0 miljoen ton op nummer 3. Het seizoen daarvoor was de EU de belangrijkste leverancier, dankzij een recordoogst aan tarwe.
In de VS daalde de tarweproductie in vier jaar met 19% naar 47,3 miljoen ton door een krimp van het areaal. Verreweg de grootste tarweproducent in de wereld blijft de EU met een jaarlijkse productie van rond de 150 miljoen ton. De EU heeft veel tarwe zelf nodig. Slechts 20% van de oogst is beschikbaar voor de export. Dat is veel hoger in Rusland (41%) en de VS (56%).
Bron Boerderij