Russische concurrentie op tarwemarkt is moordend
De graanprijzen staan onder druk. Rusland verpest het voor de tarwetelers in de EU en VS.
De graanmarkt wordt beheerst door overvloed. Dat blijft de prijzen voorlopig drukken. Het eerstaflopende tarwecontract (december 2017) zakte vorige week op de termijnmarkt in Parijs met 1,1%. Het contract sloot vrijdag op € 158,75, de laagste stand in bijna drie maanden. Bij mais verloor het eerst aflopende contract (januari 2018) in één week 1% aan waarde in Parijs.
Ook op de termijnmarkt in Chicago werden tarwe (-1%) en mais (-0,1%) goedkoper. De prijsindex van de International Grains Council voor tarwe zakte vorige week 1,7%. De index is een maat voor de prijzen op de wereldmarkt. Bij mais steeg de IGC-prijsindex een beetje (0,6%).
De vooruitzichten zijn niet goed voor de graantelers in de EU en de VS. De concurrentie met tarwe uit Rusland is moordend, vanwege een recordoogst. Daarom verwacht het Franse overheidsbureau FranceAgrimer dat er dit seizoen minder tarwe wordt geëxporteerd naar landen buiten de EU dan eerder verwacht. Dat komt niet alleen door de Russische overvloed, maar ook doordat de euro in koers stijgt. Dat maakt Russische tarwe relatief goedkoper op de wereldmarkt.
Van 1 juli tot en met half november exporteerde de EU 7,5 miljoen ton tarwe. Dat is 23% minder dan in dezelfde periode van het vorige seizoen. Dit drukt de tarweprijzen in de EU.
Een positief puntje voor de Europese tarwetelers zou kunnen zijn dat een rechtbank in Egypte uitspraak heeft gedaan in de moederkoorn-kwestie. In het verleden verlaagde Egypte de internationaal aanvaarde schimmelnorm van 0,05% wel eens naar 0%. Daarop stokte de export naar Egypte. Waarop de norm weer werd verhoogd naar 0,05%. Een rechtbank heeft bepaald dat de verhoging naar 0,05% onwettig is.
Als de overheid deze uitspraak volgt, kan dat de export vanuit Rusland drukken. Dat biedt weer kansen voor de exporteurs in de EU. Maar dit is voorlopig ook het enige lichtpuntje. Tot nu toe wordt de graanmarkt overheerst door overvloed. Pas als bij de start van het groeiseizoen op het noordelijk halfrond problemen opduiken, ontstaat ruimte voor prijsstijgingen.
Bron Boerderij