Schommelingen in EU-tarweprijs
De tarwenoteringen op de termijnmarkt in Parijs reageren deze week voornamelijk op de prijsschommelingen van Chicago. De tarwemarkt kan moeilijk richting kiezen.
De gewassen in de Verenigde Staten staan er minder gunstig bij, vergeleken met een jaar eerder. De zuidelijke Plains hebben eerder in het seizoen veel last van droogte gehad. Daardoor heeft het gewas zich niet goed kunnen ontwikkelen.
Daarnaast verwacht het Amerikaanse landbouwministerie USDA dat het Amerikaanse tarweareaal kleiner wordt in 2017. Dat komt doordat akkerbouwers in de VS meer sojabonen willen inzaaien. De mindere stand van de tarwegewassen en het kleinere areaal voor komend seizoen 2017-2018 prikkelen de tarweprijs. Aan de andere kant valt er regen in belangrijke graangebieden in de VS, wat weer gunstig is voor de ontwikkeling van tarwe.
In Nederland bewogen de graanprijzen deze week niet tot nauwelijks, terwijl de grote tarwevoorraden wereldwijd voor prijsdruk zorgden. De International Grains Council (IGC) verhoogde vorige week de tarweoogstprognose voor seizoen 2016-2017 met 2 miljoen ton, naar 754 miljoen ton in de maartpublicatie.
Rusland maakte bekend dat de uitwintering meevalt. De verliezen beperken zich met 3 tot 4% van het areaal wintergraan, waardoor de kans bestaat dat Rusland wederom veel graan gaat oogsten. De wereldwijde tarweproductie ligt daarmee op koers en lijkt in seizoen 2016-2017 hoger uit te komen dan in het voorgaande seizoen. Hoewel de tarweproductie in seizoen 2017-2018 volgens de laatste IGC-prognose minder is dan in 2016-2017, blijft het verbruik toenemen. Het verbruik komt voor het eerst in vijf jaar hoger dan de tarweproductie te liggen. Op de lange termijn kan dat voor minder prijsdruk zorgen.
Prognose: aanhoudende druk op tarweprijs.
Bron Boerderij