Sojamarkt in februari of maart bijzonder krap
Ede – De sojamarkt zal in februari of maart 2013 bijzonder krap zijn, met een voorraad die 18 miljoen ton lager ligt dan een seizoen eerder. In augustus 2013 zal de Zuid-Amerikaanse oogst echter de voorraad juist met 9 miljoen ton verhogen, met prijsdruk tot gevolg.
Dat zegt senior-marktanalist Harm de Wilde van grondstoffenhandelshuis Cefetra. De Wilde deed de uitspraak tijdens een symposium over de internationale eiwitmarkt, georganiseerd door Schothorst Feed Research. Volgens De Wilde zal de voorraad de komende maanden fors slinken door een uniek fenomeen: de VS exporteert voor het eerst 80 procent van zijn surplus aan soja in de eerste vijf maanden vanaf de oogst. “In maart is de VS, met Brazilië de grootste leverancier, qua soja leeg. En dan is het wachten op augustus voor de nieuwe oogst.”
De ogen van handelsbedrijven en inkopers zijn dan ook volledig gericht op de Amerikaanse oogst. Cefetra gaat vooralsnog uit van een productiestijging op jaarbasis van 33 miljoen ton in het seizoen 2013/2014, waar in 2012/2013 de productie nog daalde met 21 miljoen ton ten opzichte van het jaar ervoor. Daar komt bij dat China vooralsnog zich weinig laat zien op de markt.
Het Rotterdamse handelshuis rekent daarom op slechts een bescheiden verbruikstoename van 3,3 miljoen ton in het aankomende seizoen. Maar De Wilde erkent dat de ramingen van Cefetra speculatief zijn. “In Brazilië is nu 83 procent gezaaid, een fractie minder dan het gemiddelde in de laatste vijf jaar. Brazilië ziet er goed uit. De invloed van indexfondsen is echter groot en steeds meer onvoorspelbaar en Argentinië is in meerdere opzichten problematisch.”
Door enorme overstromingen is 55 procent pas gezaaid, schat Cefetra. Daar komt bij dat de Argentijnse regering grillig is met het verstrekken van exportlicenties. "Argentinië is de grote onzekere factor. Dat geldt ook voor logistiek. In Brazilië is de logistiek niet erg goed maar in Argentinië ontstaat bijna traditioneel in maart onrust over de inflatie, die officieel 5 procent maar in werkelijkheid wel 20 procent bedraagt. Havenarbeiders kunnen gaan staken precies als de wereld Argentinië nodig heeft."
Bron: Boerderij